Här blir Lars rånad av Hassan och två andra: ”Det är så här jag kommer dö”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

När Lars Fernandez kliver ur sin bil för att tanka vid en bensinstation blir han överfallen av tre ungdomar. Med sparkar och slag tar de hans nyckel och kör iväg med bilen. En av ungdomarna är Hassan.

– Till slut kände jag att 'det kommer sluta så här', då släppte jag allting, säger Lars Fernandez till Uppdrag granskning.

Uppdrag granskning har berättat om 19-åriga Hassan som enligt polisen varit misstänkt för 221 brott sedan 2015, flera gånger rymt från ungdomsvård och som nu sitter i fängelse.

Den 19 februari 2018 sker ett av brotten som Hassan senare döms för.

Ung och kriminell

Då har han varit fri i tre dagar och precis kommit ut från ett statligt ungdomshem, Sis-hem, efter avtjänad sluten ungdomsvård, och bor i en träningslägenhet han fått av socialtjänsten. 

15-åring med vid rånet

Lars Fernandez kör in på en bensinstation i Midsommarkransen i Stockholm. Han hinner precis kliva ur bilen innan Hassan och två andra ungdomar springer fram mot honom, med maskerade ansikten.

– De ville ha mina bilnycklar. Då sa jag nej och så slog de ner mig på marken. Så fortsatte de begära nycklarna, jag sa nej och skyddade mig i fosterställning i princip. Då började en av killarna sparka på mig, berättar Lars Fernandez.

– Till slut kände jag att ‘det här kommer sluta så här’, då släppte jag allting.

Det kommer sluta så här?

 – Ja, livet tar slut så här. Det är så här jag kommer dö, och då släppte jag allt och slutade göra motstånd. Då fick de tag på bilnyckeln som jag hade i fickan, hoppade in i bilen och drog iväg.

De tre ungdomarna lyckas ta sig undan. Den yngsta av dem är 15 år. En vecka senare utför de ännu ett bilrån på en parkering i Nacka. 

”Inga speciella känslor för målsäganden”

Efter tolv dagar i frihet grips Hassan och döms senare för de båda rånen, tre grova stölder och häleri.

Uppdrag granskning besöker honom i fängelset och visar upp övervakningsfilmerna från när Lars blev rånad.

Känner du inga skuldkval alls, känner du ingen ånger när du ser det?

– Om jag säger så här – att jag känner ändå att jag fått mitt straff för det.

Men du orsakade honom en del skada.

– Ja.

Har du några sådana tankar om vad du har ställt till med, när det gäller honom till exempel?

– Det är inte roligt så men jag har inga speciella känslor för målsäganden. Men jag förstår honom.

Hassan heter egentligen någonting annat.

Uppdrag gransknings reportage “Ung och kriminell” sänds onsdag 18 september i SVT1 20.00 – du kan se det redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ung och kriminell

Mer i ämnet