Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren i muträttegången: ”Forskningsfonden är på låtsas” Foto: SVT/Nicklas Larsson

Hemliga upplägget: Pengar skickades till fejkat forskningskonto – köpte en Tesla

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Genom olika upplägg har den tidigare verksamhetschefen på Akademiska sjukhuset i Uppsala fått sjukhusets leverantör att betala ut pengar till honom. Ett av företagen betalade procent på försäljningen till vad som beskrivs som en forskningsfond, men i verkligheten var det verksamhetschefens eget konto och användes till att lösa ut en leasad Tesla.

Uppdrag granskning avslöjade hösten 2022 hur den tidigare verksamhetschefen Adel Shalabi ska ha begärt en muta från Canon medical. Efter reportaget startade en polisutredning som snabbt växte, där fler personer misstänktes ha mutat mannen. I fredags dömdes sju personer för grova mutbrott av Attunda tingsrätt.

Göteborgsföretaget Gothia Medical säljer bland annat kontrastvätska till Akademiska sjukhuset. Under sju år betalade de ut en bonus på sex procent av försäljningen och pengarna sattes in på ett privat bankkonto tillhörande Adel Shalabi.

– Vi hade ju stort förtroende för doktor Adel Shalabi och att han kunde hantera behoven som finns inne på kliniken, sa Gothia medicals ägare under rättegången vid Attunda tingsrätt.

Bonus in på privatkonto

Ägaren menade i rätten att pengarna var avsedda att gå till en forskningsfond. Men Gothia medical tycks inte ha kontrollerat hur de 860 000 kronorna har använts. Polisens utredning visar att pengarna inte har gått till forskning, utan till privat konsumtion.

– Adel Shalabi har löst ut sin leasingbil som han har haft på Akademiska så det har gått till finansiering av en Tesla, säger åklagare Ulrika Lindsö. '

Ägaren dömdes

Ägaren och en säljare på Gothia medical nekade till brott men dömdes fredagen 22 mars av Attunda tingsrätt för grovt givande av muta till villkorlig dom och dagsböter på 180 000 kronor och 120 000 kronor.

Den förre verksamhetschefen Adel Shalabi dömdes mot sitt nekande till fyra års fängelse för bland annat grovt tagande av muta i fem fall. Totalt sex personer dömdes för grovt givande av muta. En till fängelse i 1,5 år och de andra till villkorlig dom och dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.