”Det är inte beboeligt” – spela klippet för att höra Christina Lerström berätta om fastigheterna i Blötberget. Foto: SVT

Hit flyttar bostadslösa från andra kommuner: ”Utan värme och vatten i 15 dagar”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den lokala hjälporganisationen kallar fastigheterna för sanitära olägenheter. Hyresgäster vittnar om brist på vatten och värme. Här, i byn Blötberget, bor personer som blivit bostadslösa i andra kommuner eller på annat sätt inte kunnat få något hem.

I den gamla gruvorten Blötberget utanför Ludvika finns några fastigheter som sticker ut. Det hänger elkablar mellan dem och vissa fönster är trasiga eller har ersatts av plankor och kartong.  

Under flyktingmottagandet ville fastighetsägaren hyra ut till Migrationsverket, men lyckades inte uppfylla kraven och avtalet hävdes innan några flyktingar hann flytta in.

Hyreshusen i Blötberget

Istället flyttade andra hyresgäster in.

– Vi har varit utan värme och varmvatten i 15 dagar, det kom tillbaka för tre dagar sedan, säger Saed när Uppdrag granskning träffar honom. 

Han bor i en av fastigheterna med sin fru och deras två barn, varav ett är en nyfödd bebis. Han visar hur de fyllt flaskor med vatten för att kunna ha när vattnet försvinner. 

– Så att vi kan dricka vatten, eller tvätta oss, säger han.

Flyttat hit från andra kommuner 

Familjen hamnade på vandrarhem när de blev bostadslösa. De berättar att de behövde söka lägenheter i hela Sverige och sökte runt 20 lägenheter om dagen. Till slut fick de napp i Ludvika och flyttade hit från Huddinge utanför Stockholm.

I ett annat av husen bor en mamma med flera små barn. Hon har också flyttat hit från en annan kommun. Lägenheten har trasiga fönster och ett stort hål i väggen i köket.

”Sanitära olägenheter”

När nya personer som behöver försörjningsstöd flyttar in från andra kommuner, så tar socialtjänsten i Ludvika kommun över försörjningen.

– Det får ju en påverkan eftersom vi får fler som inte har en egen försörjning, säger Ann-Sofie Andersson, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen.  

Ni betalar ju hyran för personer i de här husen, kollar ni alls var personer bor? 

– Man ska ju uppvisa ett hyreskontrakt, det är den enskildes ansvar. Vi kan ju titta på den sociala barnavården, då får det inte se ut hur som helst i ett boende, om det skulle vara det. Men annars så kontrollerar vi inte boendena.  Det är en fråga för miljö och hälsa, säger Ann-Sofie Andersson.

Christina Lerström på den lokala hjälporganisationen RIA har genom verksamheten fått kontakt med hyresgäster i Blötberget. 

– Det är inte beboeligt. Det är tråkigt att människor ska behöva bo i sanitära olägenheter. Sverige är ett välmående land, vi ska inte behöva skapa såna här områden egentligen, säger hon.

Knappt något kallvatten i köket

I huset bredvid Saed bor Carina Eriksson. Hon är från Ludvika och har tidigare bott i husvagn efter att hon blev vräkt. Hon har en byggfläkt på för att värma lägenheten. 

– Stå och betala 5 600 och inte ha kallvatten som rinner i köket ens, måste in på toa för att hämta kallvatten, säger hon. 

Får du nån hjälp av socialen? Är det de som betalar hyran? 

– Ja, och det är tydligen bara såna som får bo här.

”Kommunerna ville inte ens ha de här hyresgästerna”

Kommunens miljöinspektörer har varit vid fastigheterna och påpekat brister ett antal gånger. Men fastighetsägaren här håller inte med om att husen är dåligt skötta.

– Det är inte nya fastigheter, men om något problem uppstår så löser vi det i den mån vi känner till det, säger Tino Bessou som företräder fastighetsbolaget Hilldex AB.

Han säger att vissa specifika hyresgäster orsakar problemen och han tycker inte företaget förtjänar den kritik de får.

– Kommunerna ville inte ens ha de här hyresgästerna i sina egna fastighetsbolag. De ger dem numret till oss. Om det ska finnas boenden för socialfall så måste någon äga dem också, säger han. 

Kommunalrådet Leif Pettersson (S) säger att hyresvärdens kritik får stå för honom.  

Ni understödjer ju det här indirekt genom att betala bistånd till de som bor där? 

– Bistånd är ju berättigat enligt prövning genom socialtjänstlagen. Men däremot måste man jobba med att stödja och hitta bättre lösningar för individerna, säger han.

Missa inte veckans Uppdrag granskning

Reportaget ”Utflyttarna” sänds onsdag 19 februari. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hyreshusen i Blötberget

Mer i ämnet