Hör änkan till mördade regimkritikern: ”Kan bli förföljd för saker man sagt”

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Zelimchan Changoshvili sköts ihjäl i en park i centrala Berlin sommaren 2019. Han är en av 12 tjetjenska regimkritiker som sedan 2009 mördats eller utsatts för mordförsök i dåd som misstänks vara politiskt motiverade.

– När döden når mig vill jag dö med sanningen utan nåt hyckleri, berättar änkan Manana Tsatieva för Uppdrag granskning.

Tjetjenska regimkritiker tar sin tillflykt till Europa, för att skydda sina liv och sin yttrandefrihet. Men i stället jagas de på europeisk mark av utsända ryska torpeder.

12 mord och mordförsök på lika många år. Attackerna har skett i länder som Tyskland, Österrike, Frankrike och Sverige och tycks eskalera – bara under 2020 skedde fyra attacker.

Mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Gävle

– Man kan bli förföljd för saker man sagt, som kanske bara slunkit ur en, säger Manana Tsatieva.

Hennes man Zelimchan Changoshvili var en uttalad kritiker av Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov och hade överlevt ett tidigare mordförsök 2015. 2019 sköts han tills döds i Berlin. Rättegången pågår just nu.

Med hjälp av passregister, mobildata, handlingar från Skatteverket i Ryssland och läckta foton har det avslöjats att den misstänkte mördaren var kopplad till den ryska underrättelsetjänsten FSB.  

– Det vi ser är inte några enskilda operationer utan strukturer för pågående operationer, säger Christo Grozev, Rysslandsexpert på Bellingcat, som gjorde avslöjandet tillsammans med den tyska tidningen Der Spiegel och ryska Insider.

FOI: “Statsterror”

Uppdrag granskning har avslöjat nya uppgifter om ett mordförsök i Gävle 2020 på den tjetjenske regimkritikern Tumso Abdurachmanov. I en hemlig rapport från en europeisk underrättelsetjänst läggs ansvar för den och andra attacker på regimkritiker i Europa på Rysslands president Vladimir Putin.

I rapporten beskrivs hur Ryssland och Tjetjenien utvecklat sin förmåga att genomföra utomrättsliga avrättningar. Uppgifter som även stöds av svenska experter som Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk expert på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

– Jag tror att det är underrättelsetjänster. För att genomföra lönnmord, i synnerhet på utländskt territorium, så behövs särskild utbildning, särskild träning och särskilda resurser. Det är sådant som samlas inom underrättelsetjänster.  

Du kallar det för statsterror?

– Ja, jag tycker att man på goda grunder kan prata om statsterror därför att det är till för att skrämma människor till politisk passivitet.

I ett mejl, undertecknat “Ryska Federationens president, Vladimir Putin”, svarar hans presstalesperson till Uppdrag granskning: “Vi har verkligen ingenting att göra med dessa mord på människor i europeiska länder”.

Missa inte Uppdrag granskning

Reportaget ”De ryska torpederna” finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Gävle

Mer i ämnet