Hör Steve vittna om mötena med männen bakom bedrägeriet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Kaviar, champagne och snabba bilar. Från olika lyxhotell runtom i Europa kunde Steve se med egna ögon vad pengarna från den så kallade “affären” spenderades på – den affär han själv satsat motsvarande 25 miljoner kronor i.

– Man hoppas, vid Gud, att det ska få ett slut som de har lovat så att man kan få sitt liv tillbaka, betala sina skulder och börja om.

I höstas avslöjade Uppdrag granskning hur svenskar satsat stora summor pengar i en påhittad affär som kan vara det mest omfattande investeringsbedrägeriet i Sverige genom tiderna.

Genom löften från den före detta bankmannen Kurt från Umeå har över 100 miljoner kronor satsats i hopp om mångdubbelt större utdelning. Men pengarna har istället gått till konton som tillhör en före detta lastbilschaufför vid namn Mikael från Västsverige.

Bankmannens löften

”Jag förlorade allt”

Efter publiceringen fick Uppdrag gransknings reporter ett meddelande på sin telefonsvarare från en man i Holland:

”Ni kan inte ana hur stort det här är. Ring mig.”

Mannen som ringt, Steve, är en av dem som förlorat allra mest pengar i “affären”. 

– Jag har förlorat runt 2,7 miljoner euro.

Steve berättar att han 2003 träffar Kurt och Mikael på ett lyxhotell i Paris. Vid den här tiden driver han ett rederi som erbjuder exklusiva kryssningar på floderna runt Paris, med amerikanska dollarmiljonärer och Hollywoodkändisar bland sina kunder. 

Han tjänar mycket pengar och litar på svenskarna han träffat – något som ska stå honom dyrt.

– Jag förlorade mina båtar. Den här är den enda jag har kvar. Jag förlorade allt.

Insåg att han blivit lurad

Steve berättar att Mikael får honom att satsa motsvarande 25 miljoner svenska kronor under ett och ett halvt år i början av 2000-talet – pengar han av allt att döma aldrig får tillbaka.

– Om man ger sig i lag med dem blir man som en spelmissbrukare. Man fortsätter stoppa pengar i maskinen i hopp om att få jackpott. Det är precis så det är. Man blir förstörd.

Till skillnad från många andra som satsat pengar i affären inser Steve så småningom att han blivit lurad av Mikael. Han berättar att han får se var de investerade pengarna hamnar.

Kan du förklara vad pengarna gått till?

– Ja, till kaviar, champagne, förstaklassflyg över hela världen, fina hotell över hela världen, snabba bilar.

Uppdrag granskning har i månader försökt få kontakt med Mikael, utan framgång. 

En förundersökning om misstänkt penningtvätt och grovt bedrägeri pågår just nu i Umeå.

Missa inte veckans Uppdrag granskning

Reportaget Mikaels miljoner sänds onsdag 11 mars. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankmannens löften

Mer i ämnet