Foto: Islamiska staten

”Islam har lärt oss att man får ha en slav”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Islamiska staten har tagit tusentals kvinnor från olika minoritetsgrupper som slavar. Och det är något som den svenske IS-jihadisten Adam försvarar.
– Om man tar man avstånd från slaveri så har man gått ur islam, säger han till Uppdrag granskning.

I sin egen tidning Dabiq redogör terrororganisationen Islamiska staten för hur man förslavat tusentals yazidiska kvinnor. Vittnen och människorättsorganisationer berättar om hur männen dödats och att IS-krigarna därefter tagit kvinnorna och barnen till fånga. Kvinnorna har sålts på slavmarknader och använts som sexslavar.

Den svenske IS-jihadisten Adam försvarar för Uppdrag gransknings reporter att IS tar slavar, men ifrågasätter att det ska ha skett sexuella övergrepp.

– Islam har lärt oss att man får ha en slav, konkubin som det heter. Om det är en kvinna så tillhör hon dig och man kan till och med ha sex med dem. Men inte om de inte själva vill, våldtäkt är helt förbjudet i islam. Så att de påstår att de blivit våldtagna, det går inte ihop med islam så det kan inte ha varit muslimer som har gjort det, säger han.

Reporter: Men att ta människor som slavar, om man har sett sina bröder och män bli avrättade, och sen ska man vara slavinna hos den som har utfört det?

– Jo det är klart, men de behandlas inte så illa som man tror att de behandlas.

Reporter: Men det finns ju åtskilliga rapporter och vittnesmål, det finns ju ingen kvinna här som har velat det?

– Det är klart att de inte vill det, det är självklart. Men det är någonting som är accepterat inom islam, att ta slavar. Det är en grej som folk gjorde för länge sedan.

Reporter: Men behöver det betyda att det är rätt 2014?

– Islam är komplett. Från den tiden det kom till nu. Det är inte så att med tiden ändras vissa av islams regler och lagar, islam är alltid samma. Ingenting får ändras i Koranen. Det ska vara exakt som det var. Det går inte att ändra på det, till skillnad från andra böcker, till exempel Toran eller Bibeln. Nya testamentet ändras hela tiden. De ändrar beroende på hur tiden ser ut, det är inte så i islam. Ingen har rätt att ändra någonting.

Reporter: Men den stora gruppen muslimer i världen tar ju avstånd från detta.

– Tar man avstånd från detta i helhet, slaveri, då har  man gått ur islam. Det är ju en del av islam, hur man än ser det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – IS-krigaren Adam

Mer i ämnet