Dåvarande kommunalrådet Harald Hjalmarrson (M) är den som skriver under alla avgörande dokument som rör Slottsholmen. Foto: SVT

Kommunen sålde unik mark med havsutsikt till Björn Ulvaeus – för 750 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

För 750 000 kronor fick Björn Ulvaeus köpa den vackraste tomten i Västervik, en bit mark med havsutsikt åt alla håll. Men priset han betalade var en bråkdel av vad tomten tre år senare värderades till, kan Uppdrag granskning nu berätta.

I hjärtat av Västervik, omgivet av vatten, ligger Slottsholmen. När restaurangen med samma namn såldes av Föreningen Visan till den tidigare ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus fick han även köpa tomten av kommunen – en unik bit land som man ägt sedan slutet av 1800-talet.

Uppdrag granskning har tagit del av rapporten från värderingen som kommunen låtit göra. Utifrån den kan man räkna ut att tomten 2013 hade ett värde på minst 7.2 miljoner kronor, kanske upp till över 10 miljoner.

Men prislappen Björn Ulvaeus fick av kommunen tre år tidigare var betydligt billigare: 750 000 kronor.

– Vi sålde ju tomten för ett annat ändamål då. För en annan avsikt, för en annan vilja. Man måste ju komma ihåg hur det såg ut, och då var det ju hotell och mötesplats och något liknande kulturhus, säger Tomas Kronståhl (S), kommunstyrelsens ordförande.

En ny plan

Detaljplanen ändrades från att innehålla en byggnad för centrumändamål men inga bostäder – till att det i dag står ett hus på Slottsholmen med 38 lyxiga bostadsrätter som har en prisnivå aldrig tidigare skådad i Västervik.

Men enligt ett avtal mellan Ulvaeus och kommunen ska det dessutom byggas ett flytande hotell och en eventbyggnad, allt ska stå klart i oktober 2018. I dag finns dock inte någon plan för när det bygget ska påbörjas. 

Björn Ulvaeus och hans bolag sålde det färdiga huset till en bostadsrättsförening för 262 miljoner, men Ulvaeus har nu köpt restaurangen på bottenplan och elva lägenheter för att göra om till ett ”boutique-hotell”.

Menar att priset är skäligt

Kommunstyrelsens tidigare ordförande Harald Hjalmarsson (M) har skrivit under alla avgörande dokument som rör Slottsholmen från kommunens sida och var en av de som drev igenom den nya detaljplanen som tillåter bygget av permanenta bostäder.

Han menar att priset 750.000 kronor var skäligt med tanke på den detaljplan som fanns när tomten såldes, det vill säga när det skulle bli en byggnad med hotell och en mötesplats för invånarna.

”Det gäller lika för alla”

Enligt värderingen som kommunen själva lät göra hade dock summan blivit en helt annat om man sålt tomten när den nya detaljplanen med möjlighet till bostadsrätter hade klubbats igenom.

Ni har ju själva haft en värderare som varit inne och tittat på vad den här tomten är värd beroende på hur mycket man kommer kunna bygga.

– Men det du pratar om är vid två olika tillfällen.  

Ja visst, absolut.

– Det jag pratar om är det tillfället, och den byggrätt som fanns då. Vi spekulerar inte om man ska få en detaljplan eller inte, det gäller lika för alla.

Uppdrag gransknings Kommungranskarna granskar Västerviks kommun i ett reportage i två delar. Den första delen sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 14 mars 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kommungranskarna i Västervik

Mer i ämnet