En av de som misshandlade Gica var en 16-årig pojke. Foto: Polisen/ Mikael Good

Kritik mot socialtjänsten efter 16-åringens misshandel av hemlöse Gica

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING · Brister i den egna verksamheten gör att socialtjänsten inte fångar upp ungdomar som är i riskzonen för att använda ”ett utåtagerande och våldsamt beteende”. Det konstaterar Jönköpings kommun i en intern utredning av fallet med den 16-årige pojken som misshandlade hemlöse Gica i Huskvarna.

I december dömdes 16-åringen till fem månaders sluten ungdomsvård, för grov misshandel och ofredande mot Gheorghe Hortolomei-Lupu, känd som Gica.

Gica levde som hemlös och brukade tigga i centrala Huskvarna.

Misshandeln hade föregåtts av flera års trakasserier mot Gica, något som socialtjänsten varit omedveten om. Socialtjänsten i Jönköpings kommun startade själva en utredning enligt lex Sarah, för att se om det funnits missförhållanden i handläggningen.

I utredningen, som Uppdrag granskning tagit del av, har socialtjänsten gått igenom den 16-årige pojkens ärende sedan flera år tillbaka.

Skarp kritik

Utredaren riktar nu skarp kritik mot den egna verksamheten och konstaterar att socialtjänsten brister i att fånga upp och erbjuda insatser till ungdomar som är i riskzonen för att använda ”ett utåtagerande och våldsamt beteende”.

– Det råder sekretess på uppgifter som handlar om enskildas förhållande, men det är brister när det gäller vårt arbetssätt, handläggningsrutiner och när det gäller dokumentationen, säger utredaren Lena Uddemar, socialt ansvarig socionom på socialtjänsten i Jönköping.

Till exempel går det inte att få en tillräckligt bra blick över familjesituationer. Det beror på att varje barn i en familj har sin egen akt och att flera utredningar och insatser kan pågå parallellt utan samordning.

Det finns även risk för att en liknande händelse skulle kunna inträffa i verksamheten igen, med andra barn eller ungdomar, skriver utredaren.

Ingen anmälan till IVO

Enligt socialtjänstlagen ska ett allvarligt missförhållande anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.  Men socialtjänsten i Jönköping anser inte att bristerna som upptäckts inneburit ett ”allvarligt hot mot eller medfört allvarliga konsekvenser för enskildas liv, säkerhet eller fysiska eller psykiska hälsa”.

En anmälan till IVO ska därför inte göras, skriver utredaren.

– Våra brister är inte av allvarlig art, säger Lena Uddemar.

Varför inte det?

– Det är ju en bedömningsfråga man gör, säger Lena Uddemar.

Den bedömningen gör ni själva?

– Ja.

Reportaget En tiggares död sänds onsdag 16 januari. Du kan se det på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det att socialtjänsten gått igenom den 16-årige pojkens ärende så långt tillbaka som 2011. Korrekt är att de gått igenom hans ärende sedan flera år tillbaka.

Bristerna som konstaterats inom socialtjänsten i Jönköping

Visa

• Det saknas ett gemensamt synsätt och arbetssätt inom hela barn- och ungdomsvården för att utreda och bedöma behov av insatser hos barn och unga som riskerar att utöva våld (..)

• Brister i organiseringen av områdeskontoren för barn och unga, då viktig information riskerar att inte beaktas vid överlämningen mellan barn- och ungdomshandläggare.

• Brister i dokumentationssystemet då det i nuvarande dokumentationssystem inte går att få en överblick över hela familjesituationen utan varje person har sin egen akt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet "Gica"

Mer i ämnet