– Det känns omoget, det gör det. Det blev inte bra, säger kyrkoherde Maria Pettersson om hämnden. Foto: SVT

Kyrkan hämnades på politiker som röstat för nedläggningen av BB

Uppdaterad
Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · En landstingspolitiker som röstat för nedläggningen av BB på Sollefteå sjukhus utsattes för repressalier av kyrkan. I dag får de ansvariga kritik av biskopen i Härnösands stift.

Kyrkan har aktivt stött kampanjarbetet mot nedläggningen av verksamheter på Sollefteå sjukhus, genom förböner, en gudstjänst och en skänkt kollekt på 11 178 kronor. Dessutom skickade fyra kyrkoherdar ett brev till landstingspolitikerna där de med hänvisningar till bibeln försökte förmå politikerna att rösta nej till nedläggningen.

– Att sjukhuset ska få vara kvar tycker jag verkligen är en målsättning, säger Maria Pettersson, kyrkoherde i Långsele församling.

Tog chansen att hämnas

Flera politiker reagerade på brevet. En av dem är Ingeborg Wiksten (L), som är engagerad i kyrkan.

Vad var det i själva brevet som du reagerade mest på eller kände tyngst?

– Att de inte litade på mig och på oss i styrelsen, att vi inte gjorde det här för medborgarnas bästa. Det är vårt uppdrag, säger hon.

En av dem som röstade för nedläggningen av BB är Ninni Smedberg (MP). Hon är fritidspolitiker och jobbar som chef för Vårsta diakonigård i Härnösand. När kyrkorådet skulle besluta om fortsatt stöd till Vårstas familjerådgivning tog de chansen att hämnas.

– Då var det en församling som valde att protestera genom att säga: Vi vill inte vara delaktiga i det som Vårsta tillhandahåller längre på grund av att ledningen har en person i ledande funktion som är med och fattar beslut om att lägga ned BB i Sollefteå.

Och det var dig det handlade om?

– Det var mig det handlade om, säger hon.

Stoppade utbetalning

Kyrkorådets hämndaktion stoppade en utbetalning på 3 580 kronor. Biskopen i Härnösands stift är kritisk mot församlingens agerande.

– Så gör man inte, här blandar man äpplen och päron och det gör mig upprörd när förtroendevalda i vår kyrka inte kan se vad man egentligen har för uppdrag. Man har ett uppdrag åt kyrkan och då ska man följa vår kyrkas ordning. Det är ganska självklart, säger Eva Nordung Byström.

”Det blev inte bra”

I dag håller kyrkoherden med biskopen om att det var fel att hämnas.

Hur moget känns det idag?

– Nej, det känns omoget, det gör det. Det blev inte bra, säger Maria Pettersson.

Texten är korrigerad vad gäller omfattningen av nedläggningen. Det är delar av sjukhusets verksamhet som har lagts ner.

Uppdrag gransknings reportage Sjukhusstriden i Sollefteå sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 10 januari 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjukhusstriden i Sollefteå

Mer i ämnet