Leon dog ensam på sitt rum på Skarpnäcksgården. Hans kontaktperson hittade honom i sängen klockan 17.55. Då hade ingen av personalen sett Leon sedan halv tio kvällen före. Foto: Privat

Låg död i nära 20 timmar på stödboendet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Nancy Söder var orolig för sin son som missbrukat i flera år. Hon ringde hans stödboende fem gånger samma dag. Men personalen såg ingen anledning till oro, allt var som vanligt. Men Leon låg redan död på sitt rum När hans kropp hittades hade det gått drygt 20 timmar sedan personalen sett honom i livet.

– Jag vaknade med någon olustkänsla i magen, och jag tror att man behöver titta till Leon, och jag tror att jag sa det redan första samtalet, det kanske är så att han kanske måste bli läkarbedömd igen, berättar Nancy Söder om dagen hon fick reda på att hennes son dött.

Sista månaden i livet bodde Leon på stödboendet Skarpnäck Care Herrgården. Det presenteras som ett drogfritt boende med personal dygnet runt och tillsyn. I praktiken betyder det tillsyn en gång per dygn. Och boende och personal vittnar om att droganvändning förekom, och att det inte fick några konsekvenser.

UG – Missbruksdöden

Låg död en hel dag

Rättsläkarens bedömning är att Leon avled före midnatt dagen innan hans kropp hittades. Att Leon kunde ligga död en hel dag – utan att någon upptäckte honom – har dåvarande verksamhetschefen Ulf Wikström en förklaring till.

– Leon har sen han kom hit vänt på dygnet, han har nästan aldrig kommit ner förrän till middagen. Och det är ju hans val. Vi har inga tvångsmöjligheter, vi kan inte gå upp klockan sju på morgonen och väcka folk. Vi har den mänskliga aspekten här: att inte kränka människor, de är här av egen fri vilja, säger Ulf Wikström.

Leon fick diagnosen ADD i tonåren. I femtonårsåldern började han ta droger. Han missbrukade cannabis, bensodiazepiner och amfetamin. 2013 eskalerade missbruket. Leon förlorade ett tillfälligt jobb och dömdes för narkotikabrott. Mamma Nancy Söder gjorde sju orosanmälningar till socialtjänsten på tre månader.

– Det blev värre och värre, jag blev oroligare och oroligare då och tänkte att ja, det här kan ju hända liksom. Han kan ju dö, säger hon.

Den 23 november 2013 hittar Nancy Söder sin son livlös i lägenheten. Han var knappt kontaktbar, kraftigt skakande och det rann ur munnen på honom.

– Det är liksom blod, det är glassplitter, det ligger två sprutor där intill honom det är fullkomligt kaos, och jag ringer ju ambulans direkt då, berättar hon.

Leon kördes till beroendeakuten av polisen, som gjorde en anmälan om tvångsvård enligt lagen om vård av missbrukare. Leon lades in för avgiftning och ännu en anmälan om tvångsvård upprättas av läkaren. Men socialtjänsten valde att gå en helt annan väg.

– Vi startar alltid en utredning när vi får in en anmälan, säger Ulla Thorslund, stadsdelsdirektör i Hässelby-Vällingby.

Men någon utredning om tvångsvård gjordes aldrig för Leon. Men det väljer Ulla Thorslund att inte svara på frågor om.

– Jag förstår att det blir jättekonstigt för dig, men det handlar faktiskt om min trovärdighet gentemot de personer som bor här att de måste känna sig trygga när de kommer hit, att jag inte sitter och pratar om deras ärenden med media, säger hon.

Placerades på stödboende

Socialtjänsten placerade Leon på ett stödboende, Skarpnäck Care Herrgården, som är en del av den stora vårdkoncernen Ambea vård och omsorg, före detta Carema.

Socialtjänsten köpte en plats på Herrgårdens egenutvecklade koncept ”I väntan på”. Det ingick inte i det ramavtal som var slutet med Stockholms stad. Det var en billigare plats och kostade 800 kronor per dygn, att jämföra med cirka 4000 kronor för tvångsvård. ”I väntan på” är en enklare form av placering för personer som inte har ”stort omsorgsbehov”. Men det fick varken Leon eller Nancy Söder reda på. Och det går heller inte att utläsa av Leons journaler att socialtjänsten valde ”I väntan på”.

– I väntan på, jag måste säga att jag tycker det saknar liksom innehåll och mänsklighet, i väntan på vadå?, säger Nancy Söder.

Under sin tid på stödboendet hoppades Leon på att få komma till ett behandlingshem, som han själv skulle få välja. Hans önskan var att få komma till ett hem med specialkunskaper om neuropsykiatriska diagnoser. Den tredje januari i år var ett första möte inplanerat. Men Leon dog natten mellan första och andra januari i år, 21 år gammal.

Socialförvaltningen granskade boendet

Några månader efter Leons död inleder Stockholms socialförvaltning en granskning och ett oanmält besök görs på Herrgården. Flera brister konstateras – bland annat att det saknats personal vissa tider under helgerna. I juni 2014 stängdes boendet, och avtalet med Stockholms stad sades upp.

Men nyligen öppnade Herrgården igen. Skarpnäck Care menar att kvalitén har setts över och huset renoverats. Socialförvaltningens granskning kan dock inte följas upp, eftersom de har sagt upp avtalet med Herrgården.

Men Leons fall granskas nu av andra myndigheter. En månad efter intervjun med Uppdrag granskning lämnade socialtjänsten Hässelby-Vällingby in en lex Sarah-anmälan. Men en utredning pågår redan av Inspektionen för vård och omsorg – eftersom Nancy Söder gjort en egen anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Missbruksdöden

Mer i ämnet