Läkare utreds av IVO – kan fortsätta skriva ut narkotikaklassad medicin

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De misstänks för allt ifrån oförsiktighet till ren kriminalitet eller för att ha skrivit ut narkotikaklassade mediciner till missbrukare. Utredningar av läkare som misstänks för felaktig förskrivning av läkemedel tar ofta lång tid. Och under utredningen kan läkarna fortsätta att skriva ut preparat – det visar handlingar som Uppdrag granskning tagit del av.

Apotek är skyldiga att anmäla till Inspektionen för vård och omsorg, IVO om de misstänker felaktig förskrivning av läkemedel.

När IVO tar emot en anmälan kan de välja att öppna ett ärende och utreda en läkare. Ett ärende kan sedan resultera i att de anmäler läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, där läkaren kan få sin förskrivningsrätt indragen eller sin legitimation återkallad.

UG: Droger på recept

När Uppdrag granskning tar del av anmälningar om läkare till IVO från 2019 och 2020 framkommer misstankar om kriminalitet, förskrivning till kända missbrukare – och vad som ser ut som oförsiktighet eller okunskap.

IVO: Måste vara rättssäkert

I handlingarna återkommer ett antal läkare flera gånger, trots att IVO utreder dem. Utredningarna tar ofta lång tid, ibland till och med över två år. Dessutom blir samma läkare upprepade gånger anmälda av apotek under utredningen.

Presstjänsten på IVO, skriver i ett mejl att myndigheten arbetar med att komma till rätta med onödigt långa handläggningstider, men också att:

”IVO:s utredningar av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal måste vara rättssäkra och tillräckligt underbyggda för att ligga till grund för anmälningar till HSAN. Det krävs därför i många fall en viss tid innan en anmälan kan sammanställas.”

Få tillfälliga indragningar

Susanne Billum, ordförande för HSAN, säger till Uppdrag granskning att hon inte förstår varför ärendena tar lång tid.

– Jag tycker ju att det är angeläget att sådana här ärenden kommer fram fort, säger hon.

IVO skriver att de ibland ber om ett så kallat interimistiskt beslut – vilket innebär att till exempel läkarens förskrivningsrätt tillfälligt dras in medan läkaren utreds. Men enligt IVO:s presstjänst har HSAN inte mött deras krav.

Enligt Susanne Billum på HSAN är kraven för ett sådant beslut nästan lika höga som för ett slutgiltigt beslut. Därför fattas sällan beslut om en tillfällig indragning av läkares förskrivningsrätt. Det gör att läkare kan fortsätta skriva ut narkotikaklassad medicin samtidigt som de utreds av IVO.

Uppdrag granskning: Droger på recept

23-årige Niclas köper inte sin narkotika på gatan. Hans läkare skriver ut dem – trots att det inte är någon hemlighet vad preparaten orsakar. Hur kan medicinerna, som ska hjälpa Niclas att bli frisk, göra honom sjukare?

Missa inte veckans Uppdrag granskning. Det sänds 18 november klockan 20 i SVT1 och finns på SVT play klockan 12 samma dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG: Droger på recept

Mer i ämnet