Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se intervjun med Länsstyrelsen – som genom åren gjort ett flertal kontroller på mjölkgården. Foto: Privat/SVT

Länsstyrelsen om mjölkgården: “Vi har agerat som vi ska”

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

38 anmälningar har gjorts mot mjölkgården i Hälsingland genom åren. Länsstyrelsen har flera gånger sett brister på gården och ställt krav på bättring, men anser inte att man skulle ha gjort mer.
– Vi har agerat på det sättet som vi ska agera som tillsynsmyndighet, säger enhetschefen Jenny Larsson.

Uppdrag granskning och SVT Gävleborg har kunnat visa unika bilder och filmer inifrån en mjölkgård i Hälsingland som avslöjar magra kor, en extremt smutsig miljö inne i ladugården – och döda djur som kan utgöra en smittskyddsrisk.

Varken gårdens ägare eller Arla, dit gården varje vecka levererar tiotusentals liter mjölk, vill svara på frågor om djuren på gården.

Vittnar om dålig djurhållning

Länsstyrelsen är ansvarig för att kontrollera om lagar och regler kring djurskydd följs. Enhetschefen på Länsstyrelsen Gävleborg, Jenny Larsson, vill inte kommentera den nytagna filmen mer än generellt – eftersom hon säger att hon inte vet var den är filmad.

De har genom åren gjort flera inspektioner på gården och fattat beslut om så kallade förelägganden, det vill säga krav på bättring. Jenny Larsson säger att hon av sekretesskäl inte kan berätta vad de anmärkt på, men att det tidigare handlat om magra och smutsiga djur och överfulla boxar.

Uppenbarligen ser man fortfarande magra och smutsiga djur fast det har gått så lång tid. Borde inte ni ha agerat mer?

– Nej, jag bedömer att vi har agerat på det sättet som vi ska agera som tillsynsmyndighet. Vi har gjort kontroller och ställt krav på åtgärder. Sen är det också så att företagaren måste ha en rättighet att få tid på sig att rätta till det.

 “Vi kommer att fortsätta jobba med det här”

Senast hösten 2019 gjorde Länsstyrelsen två kontroller på gården då brister kunde konstateras. Man har dock aldrig anlitat en veterinär för inspektion av djuren på gården.

– Jag tror inte att vi har haft veterinärer ute på den här gården. Jag tror inte att vi sett det behovet än så länge faktiskt, säger Jenny Larsson.

Ni har inte sett det behovet, vad menar du då?

– Helt enkelt att vi har kunnat göra de bedömningar som vi har bedömt att det finns behov av själva på plats.

Reportaget Arlagården sänds onsdag 29 januari. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arlagården

Mer i ämnet