När Åke skulle fylla 48 valde han och hans mamma att ordna med en god man som kunde hjälpa honom – men det resulterade i en lång konflikt. Foto: Ola Christoffersson/SVT

”Livet med god man slutade i haveri”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Åke Reiner var nöjd med sitt liv i värmländska Hagfors tills han fick en god man, en person som skulle hjälpa honom att ta hand om vardagsekonomin och arvet efter föräldrarna. – Jag hade en god man vet du. Hon förstörde mig totalt, säger Åke Reiner.

Det handlar om försvunna pengar och en person som riskerar att förlora rätten att besluta om sitt eget liv. En god man utses av allmän domstol för att hjälpa en person som förlorat förmågan att ta hand om sitt liv och sina tillgångar.  Men när Åke Reiner på grund av sina inlärningssvårigheter fick en god man blev inget som det var tänkt. Konflikterna med god man fick honom att vilja ta sitt liv.

– Jag fattar det inte än, att jag överlevde, jag trodde hon skulle ta död på mig, säger Åke Reiner.

UG – Haveriet i Hagfors

När Åke skulle fylla 48 valde han och hans mamma att ordna med en god man som kunde hjälpa honom. Åkes mamma var orolig för framtiden eftersom hon snart skulle opereras och Åkes pappa låg på sjukhem.

– Hon förstod att det var dags för Åke att få ett eget boende för det skulle ju vara en katastrof när båda föräldrarna försvann att Åke skulle bli ståendes helt ensam rakt upp och ner, säger Stig Sonebrink som är släkt med Åke Reiner.

Trots de goda avsikterna från Åke Reiners mamma blir beslutet om god man början på en historia med polisanmälningar, rättstvister och frågetecken kring vad som hänt med de ärvda pengarna.

– När Åke då anlitade mig som ombud så gjorde jag ett försök att be den gode mannen att lämna ut kopior på kvitton, eller verifikationer, men det gick inte. Vi fick inte ut det, hon ville inte, berättar Ann-Marie Bonander-Gustavsson, Åke Reiners advokat.

Från dagen då Åke Reiner fick en god man formas två versioner av de efterföljande händelserna: den gode mannens – och den som Åke Reiner och hans anhöriga berättar.

Enligt den gode mannen var Åke Reiner hårt hållen av mamman. Den gode mannen säger att hon kom nära Åke och hjälpte honom till att bli mer självständig. Och eftersom han hade en stor förmögenhet – det var dags att investera:

”Åke och jag började titta efter lägenhet(…) ett renoveringsobjekt (… )Jag förankrade detta till (…) Överförmyndaren, som bad mig gör allt för Åke och eftersom han hade en stor förmögenhet så var det dags att investera.”, skriver den gode mannen i Åke Reiners akt.

När över en halv miljon kronor investerades i en lägenhetsrenovering, nya möbler och en bil uppstod en konflikt mellan den gode mannen och Åke Reiners mamma. Och Åke Reiner och hans närmaste upplevde att han avskärmades från sitt normala sociala umgänge:

– Han har isolerats, han har tvingats leva ett liv som han verkligen inte ville leva. Så att det har varit en svår tid för honom. Han skulle inte gå ut och dansa, han skulle inte träffa släktingar, vänner utan välja ett annat liv som god man såg skulle vara bättre för honom. Och det ledde till att han blev isolerad, försjunken i sig själv. Och så småningom ville Åke inte leva, berättar Anne-Marie Pettersson som är överläkare i psykiatri och har behandlat Åke Reiner för depression.

Åke Reiner har haft inlärningssvårigheter sedan han var liten men varken han eller hans familj har låtit funktionshindret stå i vägen för hans liv. Han har jobb, kör bil och dansar på fritiden.

– Det var dans både onsdag, fredag, lördag och så kunde det vara söndagar motionsdans och så var det gammeldans in emellan. Så jag dansade allt vad jag orkade, det var ett väldigt håll i gång, berättar Åke Reiner.

Men enligt god man utnyttjas Åke Reiner vid danstillfällena:

”Efter dessa år så var Åke en person som alla skulle åka med på dans, han körde omkring spritpåverkade personer som utnyttjade honom. (…) Man kan ju inte kalla sådana människor för ”kompisar” han har alltid blivit lurad. Synd tycker jag.”, skriver den gode manen i Åke Reiners akt.

Konflikten mellan gode man och Åke Reiners närmaste eskalerar med polisanmälan och ansökan om kontaktförbud. Och till slut kräver gode man att Åke Reiner ska bli satt under förvaltning, det som förr kallades omyndigförklaring.

– Jag blev chockad. Det har aldrig framkommit att han skulle vara i behov av en förvaltare. Den diskussionen hade överhuvudtaget aldrig förekommit. Så jag blev väldigt chockad, säger advokaten Ann-Marie Bonander-Gustavsson.

Men både tingsrätt och hovrätt beslutade att Åke Reiner inte ska ha någon förvaltare. Domen blev slutet för fem konfliktfyllda år för både Åke Reiner och hans gode man – som, trots att domstol beslutat att hon måste lämna sitt uppdrag som god man för Åke, och trots kritik för hur hon hanterat Åke Reiners ekonomi, har fortsatt stöd från de ansvariga på Överförmyndarkontoret – som både rekryterar och kontrollerar gode män.

Den som ansvarar för fallet Åke Reiner i Hagfors är Benny Pedersén (S), ordförande för Överförmyndarnämnden i samverkan, i grannkommunen Forshaga. Han kan inte kommentera ärendet eftersom det är sekretessbelagt men säger att kommunen inte begått något fel. Han vill heller inte kommentera den oberoende utredning som Hushållningssällskapet gjort gällande Åke Reiners ekonomi. I den framgår att Åkes före detta gode man tagit ut arvode på drygt 88 000 kr utan att det dragits skatt eller betalats arbetsgivaravgifter, att hon har anlitat svartarbete till Åkes lägenhetsrenovering och det helt saknas kvitto för runt 120 000 kronor.

Uppdrag granskning har också sökt Åke Reiners före detta gode man men hon har valt att inte ställa upp på intervju. Genom Åke Reiners akt kan vi läsa att hon – också i domstol – tillbakavisar alla uppgifter om försvunna pengar och att hon skulle isolerat Åke. Hon menar att kritiken är orättvis och att hon alltid haft Åkes bästa för ögonen. Hon menar att allt hon gjort i fallet Åke Reiner har varit sanktionerat av de ansvariga i kommunen och hon har också kvar flera andra uppdrag som god man och förvaltare.

Versionerna om vad som hänt Åke Reiner och hans före detta gode man går isär. Men en sak är man överens om: att det som hänt är ett haveri.

Reportrar: Joachim Dyfvermark och Sven Bergman

Text: Gunnar Rensfeldt

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Haveriet i Hagfors

Mer i ämnet