Motsägelsefulla kontraktparagrafer om provision för mäklare

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Fastighetsmäklarkedjan baseras mäklares löner löpande på hur mycket försäljningar hen genomfört de senaste fyra månaderna. Men om man slutar klipps utbetalningarna av direkt, något som motiveras med motsägelsefulla paragrafer i anställningskontraktet, berättar en tipsare.

Bransch: Butik, handel och försäljning

Län: Skåne län

#minavillkor

Frågeställning: Förlorar innestående lön/provision vid uppsägning

Brevskrivaren, som är i 25-årsåldern, har arbetat på fastighetsmäklarkedja. Inkomsterna baseras löpande på hur mycket försäljningar en mäklare fått igenom de senaste fyra månaderna. Systemet rullar så att det som betalas ut är hela tiden ett snitt av de senaste fyra månadernas försäljning. Men när mäklaren byter jobb klipps utbetalningarna av direkt utan att de får någon del av vad de dragit in de senaste månaderna. Har de varit framgångsrika försvinner inkomster, som istället stannar hos företaget.

Avtalet innehåller två paragrafer som säger emot varandra. Den ena säger att en avräkning över de sista månaderna skall göras när en person slutar. Den andra paragrafen säger att ingen sådan avräkning görs. Och det är det senare som tillämpas.

Från #minavillkorformuläret:

Jag har känt mig blåst och rånad. Jag har även tagit upp detta med arbetsgivaren vid flertalet tillfällen men bara fått nedslående kommentarer. Jag har även pratat med en arbetsrättslig jurist som bedömde villkoret som ej gällande gentemot mig. Trots detta orkar jag inte dra det vidare eftersom jag inte vill riskera dyra rättegångskostnader och advokater. Det känns som företagets system är uttänkt. De som det går bra för och som drar in massa pengar till företaget har inte råd att lämna pga av systemet och de som det går dåligt för och som inte drar in några pengar ska kunna lämna utan att de påverkas eftersom företaget ändå vill bli av med dem. Jag tillhör tyvärr den kategorin som har förlorat mycket pengar på grund av det här orättvisa lönevillkoret.”

De båda klausulerna i avtalet som är motsägelsefulla lyder:

”§3 Garantilön på 16 000 kronor/mån + bilersättning mot körjournal utgår dock de första 4 månaderna. Övergår sedan i provisionslön med rullande 4-månaders modell. Innebär att varje månadslön beräknas utefter de 4 senaste säljmånaderna. Om man slutar så räknas den sista lönen på samma sätt, dvs det finns ingen pott som ebbar ut utan den sista månaden är snittet av de 4 senaste”

”§10 Upphör avtalet ska slutavräkning ske, varvid provisionsavräkning även skall göras på av mäklaren slutförda ärenden för vilka arvoden inte influtit eller ännu ej fakturerats.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#minavillkor

Mer i ämnet