Peab misstänkte egna mutbrott i Sigtuna – polisanmälde aldrig

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Byggjätten Peab gjorde dåliga affärer genom tvivelaktiga metoder. Initierade personer från insidan talar om bokföringsbrott och mutbrott. Det visar företagets egen internutredning, trots det polisanmäldes aldrig misstankarna om vad som skett i Sigtuna – där Peab själva uppskattar att man gjort förluster på en halv miljard kronor.

Uppdrag granskning har tidigare berättat om den dolda uppgörelsen i Sigtuna mellan kommunstyrelsens dåvarande ordförande Anders Johansson (S), Peab Bostads tidigare vd Tomas Andersson och en ledande gestalt i kommunens syrianska grupp – Ismet Karademir, socialdemokrat, företagare och dåvarande ordförande för fotbollsklubben Valsta Syrianska IK.

Upplägget har, enligt källor och dokument som Uppdrag granskning tagit del av, gjort att parterna gynnat varandra under många år.

UG – Sigtunas starke man

Peabs ledning förnekar att företaget medverkat i ett korruptionsupplägg med Socialdemokraterna i Sigtuna. Men det finns uppgifter som tyder på att Peab vet mer än vad de berättar utåt.

”Tvivelaktiga metoder”

Genom flera källor har Uppdrag granskning fått se delar ur företagets interna utredning av affärerna i Sigtuna – där initierade personer inifrån Peab talar om bokföringsbrott och mutbrott.

– Det Peab skulle kunna stå utmålad för är ju att ha mutat. Sen spelar det ingen roll i världen hur mycket vi säger att de här affärerna är dåliga, säger en högt uppsatt person inom Peab.

Utredningen består av två delar: en kartläggning av personer och relationer samt en sammanställning av ekonomin. I den senare skriver utredarna:

“Den brutala sanningen är att vi i regionen har, genom tvivelaktiga metoder, gjort dåliga affärer och sedan gjort allt för att dölja dessa genom att flytta kostnader, fakturor, intäkter mm.”

Utredarna hittar också fakturor i Peabs största byggprojekt Steningehöjden som de skriver “helt saknar anslutning till något projekt vi har utfört” och “minst sagt lämnar en del frågetecken”.

Kommenterar inte utredningen

Peabs sponsring av fotbollsklubben Valsta Syrianska IK med omkring 10 miljoner kronor under åren 2005–2012 visar sig vara bara en i raden av förmåner, eftergifter och rena gåvor som Peab ger till syrianska föreningar och enskilda syrianska ledare i Sigtuna. Enligt utredningen rör det sig om mellan 50 och 70 miljoner kronor.

Men trots misstankar om mutbrott gör Peab aldrig någon polisanmälan. Uppdrag granskning har i flera månader sökt företaget för att få svar på varför det inte skett.

Samma dag som granskningen publiceras skriver Peab i ett mejl att säkerhetsutredningens slutsats, efter kontakter med rättsvårdande myndigheter, är att det inte framkommit tillräckliga bevis för att en polisanmälan skulle leda till åtal och fällande dom.

”Därför inriktades åtgärdsarbetet på att genomföra förändringar i vår egen verksamhet”, skriver företaget.

Manipulerade resultat

Internutredningen kommer också fram till att Peabs byggprojekt i Sigtuna inte alls gått så bra som företaget redovisat och att resultat har manipulerats.

Den uppskattade förlusten i Sigtuna är omkring en halv miljard kronor, något Peab aldrig berättat utåt. Företaget uppger att siffran bara bygger på en delanalys och inte ger en rättvisande bild.

Anders Sandén, tidigare Johansson, och Ismet Karademir nekar till att ha fått mutor eller fördelar – och att de skulle ha deltagit i en hemlig pakt med Peab i Sigtuna. Anders Sandén uppger att det inte finns någon koppling mellan kommunen och Peabs sponsring av Valsta syrianska IK.

Missa inte veckans Uppdrag granskning

Hela reportaget ”Makt till varje pris – del 2” sänds onsdag 9 september klockan 20 i SVT1. Du hittar det redan klockan 12 på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Sigtunas starke man

Mer i ämnet