”Jag förstår verkligen den frustration och den ilska man känner när man tycker att rättsväsendet inte svarar”, säger regionpolischef Ulf Johansson. Foto: SVT

Polischefens svar: Vi ger allt när det kommer in en anmälan om våldtäkt

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Låg status inom polisen och utpekade misstänkta som aldrig blir hörda. Uppdrag granskning har kunnat berätta om flera orsaker till att våldtäktsutredningar läggs på hög runt om i Sverige. Nu svarar högsta ledningen hos polisen.

Antalet anmälningar om våldtäkter ökar, men andelen uppklarade våldtäktsbrott sjunker. Inte ens en av tio anmälda våldtäkter mot kvinnor över 15 år leder till åtal.

Regionpolischef Ulf Johansson menar att högsta ledningen inom polisen tar ansvar för att våldtäkter ska tas på lika stort allvar som andra grova brott – som mord eller skjutningar.

Utredning nedlagd

Hur tar ni det på allvar menar du?

– Den här typen av ärenden är komplicerade, svåra att utreda, det är ofta ord mot ord, det är svårt med bevisläget. Det gör att det är komplicerat att nå ända fram. I prioriteringsordning ligger de här brotten väldigt högt, det är allvarliga brott.

Uppdrag granskning kan också berätta hur våldtäktsutredningar blir liggandes på hög, utan att misstänkta förhörs – trots att åklagare har begärt att man ska göra det.

– Ibland kan det vara så och ibland kan det vara en resursfråga. Jag kan titta på resursen för region Stockholm till exempel, vi ligger ungefär 1500 poliser under den nivån som politikerna vill att vi ska vara på 2024. Det är klart att det ibland påverkar vår förmåga att utreda de här brotten, säger Ulf Johansson.

“Våra polisanställda ger allt”

Flera högt uppsatta personer inom polisen som Uppdrag granskning pratat med framhåller låg status inom polisen som en av orsakerna bakom varför så få anmälda våldtäkter leder till åtal.

– Jag skulle först säga att våra polisanställda ger allt när vi får in en anmälan om våldtäkt. Det sker en mängd förstahandsåtgärder på många olika sätt. Sedan finns det normfrågor, värderingsfrågor, som vi ständigt måste hålla levande inom polisen, precis som i övriga samhället.

Kvinnor som Uppdrag granskning pratat med vittnar om att de ångrar att de gjort en polisanmälan.

Vad har du att säga till dem?

– Jag förstår verkligen den frustration och den ilska man känner när man tycker att rättsväsendet inte svarar. Men det är otroligt viktigt att vi tillsammans jobbar mot de här brotten, att vi försöker lagföra de här gärningsmännen, det måste vara den tydliga målbilden, säger Ulf Johansson och fortsätter:

– Men jag förstår verkligen att det här gör riktigt ont.

Rikspolischefen svarar inte på frågor

I mer än sex veckor har Uppdrag granskning sökt den högst ansvarige, rikspolischefen Anders Thornberg, för få svar på kritiken mot polisens brister vad gäller våldtäktsutredningar. Men han har inte velat bli intervjuad.

Vad skickar det för signaler att rikspolischefen faktiskt inte ställer upp på den här intervju när det gäller just status på brotten?

– Rikspolischefen ställer ju upp på en mängd olika intervjuer och vi är en nationell ledningsgrupp som tar ansvaret för helheten. Jag är ansvarig för den största regionen och det är en tydlig signal från svensk polis sida, säger Ulf Johansson.

Reportaget Utredning nedlagd sänds onsdag 13 mars. Du kan se det redan 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utredning nedlagd

Mer i ämnet