Så lurades Europa att köpa undermåliga skydd

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Med hjälp av ogiltiga och förfalskade intyg, manipulerade testprotokoll, vilseledande och fejkad CE-märkning har europeiska länder lurats att köpa mängder av undermåliga andningsskydd under coronapandemin.

Sverige är långt ifrån det enda landet i Europa som är drabbat, visar det grävprojekt där 14 europeiska medieföretag granskat upphandlingar under coronakrisen. Projektet har samordnats av den internationella grävredaktionen OCCRP.

I minst 19 länder har kinesiska andningsskydd med certifikat från obehöriga företag som italienska Ente Certificazione Macchine (ECM) sålts, visar granskningen. De finns runtom i Sverige och har i minst sex fall underkänts i tester av Totalförsvarets forskningsinstitut.

– ECM leker med människors liv när de inte vet hur en produkt är testad eller vad den ska användas till, säger Dorte Kardel, dansk expert på certifiering och affärsetik.

Även ett polskt företag, ICR Polska, utfärdar ogiltiga egna certifikat som dyker upp både i Sverige och på andra håll.

De ogiltiga dokumenten från just ECM och ICR är så vanliga att den danska myndigheten Sikkerhedsstyrelsen den 30 april varnade för att de är olagliga.

CE-märkta? Nej. Företagen ECM och ICR saknar dessutom befogenhet att certifiera andningsskydd.

ECM svarar

I ett skriftligt svar till journalistnätverket säger ECM:s vd Andrea Secchi att företaget inte ansvarar för de produkter som använder dess certifikat, eller att det italienska bolaget inte heller är agent för tillverkarna.

ECM:s certifikat är ”frivilliga”, säger Secchi, och ett svar på ett önskemål från företagets filial i Shanghai. De kinesiska tillverkarna har fått veta att en CE-märkning måste gå via ett behörigt företag, hävdar han.

ECM ”har INGET ansvar för att dokumentet används på något annat, inkorrekt eller olovligt sätt”, skriver Secchi.

ICR vill inte kommentera, men har dragit in certifikat utfärdade mellan den 1 och 26 mars 2020 efter att förfalskade sådana dokument har uppdagats. På sin hemsida skriver ICR att företagets ”frivilliga certifikat inte ger tillverkaren rätt att CE-märka sin produkt” .

Sätter stopp för certifikatet

För ett otränat öga kan det vara svårt att skilja en äkta CE-märkning från en falsk. På certifikat från ECM och ICR står det ”CE” med stora bokstäver, men om man läser det finstilta ser man att det inte betyder att varan är CE-märkt.

”Sådana dokument finns inte i någon relevant EU-lagstiftning, och är antingen olagliga eller värdelösa”, skriver Dorte Kardel sedan hon fått se en rad certifikat som använts i Sverige.

ECM och ICR är visserligen så kallade anmälda organ, med befogenhet att CE-märka – men inte skyddsutrustning.

Det italienska tillsynsorganet Accredia har nu satt stopp för ECM:s certifikat. Accredia anser att de ”vilseleder dem som får certifikaten att de är förenliga med europeisk lag”.

SVT har sökt några av de kinesiska fabriker vars masker fått sämst testresultat i Sverige. En har svarat och hävdar att dess skydd uppfyller kraven men att det finns piratkopior.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.