Under sina studier i nationalekonomi blev Cecilia Kahn allt mer kritisk mot att ämnet var för likriktat. Hon startade föreningen ”Lunds kritiska ekonomer” för att förbättra situationen. Foto: SVT

”Skadligt att nationalekonomin domineras av ett synsätt”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Cecilia Kahn är kritisk mot likriktningen inom nationalekonomin och har bildat en förening under studietiden: Lunds kritiska ekonomer. Nu hoppas hon på jobb efter examen och förändring av ett synsätt som hon tycker präglas av en liten grupp manliga ekonomer.

– Jag tror det är väldigt skadligt att nationalekonomin domineras så väldigt mycket av ett och samma synsätt, tror det är skadligt för disciplinen nationalekonomi i längden. Att andra idéer beskrivs som ”utanför mainstream”, det är något annat och att det verkligen förhindrar en öppen debatt om hur ekonomin funkar som vi lever i, säger Cecilia Kahn.

Cecilia Kahn grundade ”Lunds kritiska ekonomer” för att förbättra utbildningen av nationalekonomer i Lund och främja den akademiska kvaliteten vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Och hon är inte ensam. I Manchester har en förening bildats: ”The Post-Crash Economics Society”, fritt översatt ”Föreningen för nationalekonomi efter finanskrisen”. De har fått stöd bland annat från renommerade ekonomer som Ha-Joon Chang, från universitetet i Cambridge.

UG – Jobb-bluffen

Efter studierna hoppas Cecilia Kahn få ett bra jobb. Och hon är en av dem som borde ha bäst förutsättningar för att få ett jobb: högutbildad och med stort kontaktnät. Men samtidigt vet hon att ungdomsarbetslösheten är rekordhög och att det dessutom enligt läroboken måste finnas en viss naturlig arbetslöshet. Det kallas jämviktsarbetslöshet och den beräknas ligga på nära sju procent. Det innebär att minst 350 000 personer måste vara arbetslösa.

– Att folk i min ålder som är 24, 25 år gamla ska inte kunna jobba och utvecklas och skaffa ett eget hem och skaffa sitt eget liv och kanske tvingas bo hemma det är klart ett jätteslöseri.

Innan sommaren sökte Cecilia Kahn en lång rad sommarjobb med ekonomiinriktning utan att lyckas.

– I bästa fall ett svar där de säger nej. Konkurrensverket hade utannonserat tio platser för jurister och nationalekonomer. Så jag sökte det och fick inget svar. Jag ringde upp till deras kontaktperson och hon berättade för mig att det var över 400 sökande till de platserna. Och att de gick vidare med andra kandidater, säger Cecilia Kahn.

Istället fick hon jobb på ett barnkollo. Samma som hon haft tidigare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Jobb-bluffen

Mer i ämnet