Skulle själv söka vård för missbruk, dog

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Waffa hittades död på ett källargolv efter en överdos heroin. Två veckor tidigare hade han blivit ivägskickad från sitt stödboende. Läkare hade rekommenderat behandling, helst tvångsvård. Men socialtjänsten placerade honom på Grenhults, ett frivilligt boende utan vård.

– Jag kan säga så här, de har slösat pengar på honom. Men tyvärr fel insatser. Att de har satsat och sen nya återfall, är ett mönster som har upprepats gång på gång, säger Waffas mamma Soraya Zarza Lundberg.

Waffa började tidigt med droger. Hans mamma kämpade hårt för att han skulle få vård och behandling. Korta perioder av återhämtning och försök att leva ett normalt liv med flickvän och dotter som avbröts av återfall tillbaka in i missbruket.

UG – Missbruksdöden

– Jag var så orolig, jag visste att något skulle hända. För Waffa var sig inte lik. Han var totalt borta och han mådde inte bra, säger Soraya Zarza Lundberg.

Socialtjänsten ansåg att Waffa var för sjuk för att ta mot behandling, men inte tillräckligt illa däran för att få tvångsvård. Istället placerades han på stödboendet Grenhults i Mårdaklev.

– Vi utreder och ser ”vad behöver den här personen för att kunna bryta sitt missbruk?” Och i det här fallet kom vi fram till – rätt eller fel – att han behövde ett stödboende. Att vi inte bedömde att det var lämpligt att gå in i någon form av behandlande insats, säger Elinor Bylund, chef för sektor individ- och familjeomsorg på Örgryte-Härlanda stadsdelsförvaltning.

Socialtjänstens bedömning går mot rekommendationen i ett läkarintyg från 28 maj 2013.

”Patienten sätter sitt liv i fara och är i stort behov av behandling, helst LVM.”

Socialtjänsten inledde en utredning om LVM, men det blir ingen tvångsvård.

Waffa placerades istället på ett stödboende. Det är frivilliga boenden som inte behöver ha tillstånd för sin verksamhet eftersom de inte bedriver någon vård. Vem som helst kan starta ett stödboende, och hur många det finns i Sverige är det ingen som vet.

– Vår verksamhet går ut på att de är boende hos oss, vi tar urinprov på dem, fungerar som en stor familj med ett vanligt boende. De får lära sig diska, de får lära sig städa, de får lära sig laga mat, kliva upp på morgonen, rutiner, berättar Dennis Ingman, personalchef på Grenhults.

Grenhults fungerade bra för Waffa till en början. Men efter en permission till Göteborg återvände han påtänd på heroin.

– Jag reagerade nog inte så speciellt för det är väldigt många som återfaller i missbruk. Det är precis som att det är ett steg i deras, fortsatta liv, att de måste prova när de har varit drogfria ett tag. Så det var inget speciellt med hans återfall, säger Dennis Ingman.

Två dagar efter återfallet lämnas Waffa och två andra boende ensamma kvar medan alla övriga och personalen åker på utflykt till Ullared för shopping. Waffa och de två andra går då in på kontoret, som personalen glömt att låsa, och förser sig med narkotikaklassad medicin.

– Det spelar egentligen ingen roll om dörren är öppen, de ska inte gå in på kontoret och stjäla någonting överhuvudtaget, säger Dennis Ingman.

Fyra dagar innan den dödliga överdosen i oktober hade Waffa återigen kontakt med socialtjänsten för att få hjälp, han hade blivit ivägskickad från sitt boende och återfallit i missbruk. Det han då erbjöds var att själv uppsöka vård. Råden återfanns på en handskriven lapp som låg i fickan på byxorna Waffa bar när han dog: Ringa stödboendet, ringa behandlingsgruppen och komma på återbesök hos socialtjänsten.

– Vi gjorde inte bedömningen att det här var ett regelrätt återfall. Alltså det är ju det som, han var inte i så dåligt skick så att det fanns skäl till att inleda en LVM-utredning, säger Elinor Bylund.

LVM står för lagen om vård av missbrukare. En lag som ger möjlighet till inlåsning för tvångsvård.

Inbrottet och stölden av medicinerna resulterade i att Waffa skrevs ut och kördes till nattbussen mot Borås. Åter i Göteborg föll Waffa tillbaka in i missbruket. Drygt två veckor senare, den 15 oktober, dog han, 26 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Missbruksdöden

Mer i ämnet