Eddie Wagerland dog när han var sju månader gammal. Och det fanns varningssignaler. Foto: SVT

Socialsekreterare uteslöt att Eddie Wagerland misshandlats – efter första mötet med familjen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Läkare larmade om att någon brutit lårbenet på Eddie Wagerland. Men efter ett möte med familjen beslutade socialtjänsten att det inte kunde handla om misshandel. Några månader senare dog Eddie – och hans pappa dömdes för grov misshandel och vållande till annans död.

När Eddie Wagerland var drygt en månad kom han in till Skövde sjukhus med ett brutet lårben.

Läkaren som behandlade honom bedömde att han utsatts för misshandel och gjorde en orosanmälan till socialtjänsten i Götene. De påbörjade en utredning och polisen inledde en förundersökning. Ännu en läkare bedömde att Eddies skada orsakats av våld.

För barnens bästa

Två socialsekreterare besökte familjen på sjukhuset. I förhör berättar båda att de efter första mötet var överens om att det absolut inte kunde vara någon form av misshandel – trots läkarens larm.

En av dem säger att mamman och pappan svarade på minsta signal från barnet. De svarade på frågor på ett “normalt, bra” sätt. Det var “inga konstigheter” med någon av dem, säger socialsekreteraren.

Mamman: Jag informerades inte

Förutom sjukhusbesöket bestod socialtjänstens utredning av två hembesök, två samtal med mamman och pappan, möte med mor- och farföräldrar samt samtal med vårdpersonal och polis. Under tiden fick Eddies pappa inte vara ensam med honom.

Polisens förundersökning lades ner då det inte gick att utesluta att skadan uppstått genom en olycka. I samband med det avslutade även socialtjänsten sin säkerhetsplanering och Eddies pappa tilläts då vara själv med sin son.

Sju veckor efter att socialtjänsten avslutat sin utredning dog Eddie, sju månader gammal, på grund av skador i huvudet. Hans pappa dömdes, mot sitt nekande, till sju års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död.

– Det är något som har hänt när pappan hade barnet. Det är det vi kan slå fast, som rätten slagit fast, säger kommissarie Anette Timm-Preinfalk.

Eddies mamma Rebecka Wagerland säger till Uppdrag granskning att hon aldrig informerades om att lårbensbrottet hade orsakats av våld.

“Det låter ju ganska orimligt”

Annelie Andersson är inspektör på IVO, inspektionen för vård och omsorg.

För socialtjänsten, när man startar en utredning, hur viktigt är det att gå in i den med öppna ögon, att inte låsa fast sig vid en uppfattning tidigt?

– Det är oerhört viktigt att man gör det. Man ska samla in den informationen som behövs för att kunna besvara de frågeställningarna som man har i utredningen, annars är ju risken att man börjar samla in information som bara uppfyller de uppfattningarna man har från början.

Att man till exempel vid ett första möte med en familj säger att det här är absolut inte ett misshandelsfall, att man bestämmer sig för det. Hur ser du på det?

– Jag skulle nästan behöva veta mer om det här enskilda fallet i så fall, men det låter ju ganska orimligt att man har bestämt sig för det från början.

Chefen för socialtjänsten i Götene, Eva Thimfors, vill inte kommentera utredningen kring Eddie. Efter hans död gjordes ingen intern utredning om socialtjänsten agerat felaktigt. Någon lex Sarah-anmälan till IVO gjordes inte heller.

– Alltså det är en jättejättedålig förklaring. Jag har inte en aning, men det var om jag inte missminner mig under en sommar, och då skulle det kunna ha varit att det var vikarier inne. Jag vet faktiskt inte det, säger Eva Thimfors.

Uppdrag granskning har tillsammans med SVT Nyheter granskat fall där barn farit illa trots rop på hjälp, varningssignaler och kunskap hos Socialtjänsten. Reportaget För barnens bästa sänds i SVT1 och på SVT Play onsdagen den 9 januari 2019.

Har du det jobbigt hemma? Hit kan du vända dig

Ungdomsmottagningens hemsida kan du hitta en mängd olika tips om du till exempel blivit utsatt för trakasserier, hedersrelaterat våld eller våld från familjen. Här får du hjälp vem man kan prata med och hur man anmäler ett brott.

BRIS har flera olika kontaktvägar, här kan du både chatta, maila och skriva anonymt i deras forum och få hjälp av både vuxna och andra unga. De har även ett telefonnummer, 116 111, som går bra att ringa gratis till mellan klockan 14.00-21.00 alla dagar.

På Youmo finns information på flera språk. Här kan du som ung få hjälp och hitta kontaktvägar till flera forum om du behöver stöd!

Ibland vill man söka hjälp utan att någon ska veta om det. Här finns en guide över hur du döljer ditt besök i webbläsaren på datorn eller mobilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

För barnens bästa

Mer i ämnet