Eva Thimfors, socialchef i Götene , säger att hon inte vet varför ingen Lex Sarah-anmälan gjordes – men att det kan ha handlat om att det hela hände på sommaren. Foto: Privat/Götene kommun

Socialtjänsten utredde inte sitt agerande efter Eddie Wagerlands död: ”En jättejättedålig förklaring”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Eddie Wagerland, sju månader, dödades av sin pappa – bara veckor efter att socialtjänsten lagt ner sin utredning om familjen. Trots det utredde inte socialtjänsten om man agerat felaktigt.

– Det var under en sommar och det kan ha varit vikarier inne, säger Eva Thimfors, socialchef i Götene kommun.

En dryg månad efter att Eddie Wagerland föddes bröts hans lårben av när han var tillsammans med sin pappa. Enligt läkaren som behandlade Eddie kunde inte skadan uppkommit på annat sätt än genom våld.

Läkaren gjorde en orosanmälan till socialtjänsten. Efter att fallet polisanmälts startades en förundersökning, men den lades ner då det enligt åklagaren inte gick att utesluta att skadan uppstått genom en olycka. Socialtjänsten avslutade också sin utredning kort därefter, vilket innebar att pappan fick vara ensam med sin son igen. 

För barnens bästa

Sju veckor senare dog Eddie på grund av skador i huvudet. Hans pappa dömdes för grov misshandel och vållande till annans död.

”Det allra viktigaste” 

Socialtjänsten är enligt lag skyldiga att göra en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, vid misstanke om att allvarliga brister förekommer i det egna arbetet. 

Dessutom ska socialtjänsten göra en intern utredning av det som hänt.

– Det är jätteviktigt för att få svar på vad i verksamheten som brister, och hur ska vi göra för att det inte ska hända igen. Det är ju det allra viktigaste, att undanröja alla möjligheter till missförhållanden, säger Maria Björklund, enhetschef på IVO.  

Utredning uteblev

Efter Eddie Wagerlands död gjordes ingen intern utredning om socialtjänsten i Götene agerat felaktigt när de avskrev utredningen om Eddies skyddsbehov.

Någon lex Sarah-anmälan till IVO gjordes inte heller. 

– Alltså det är en jättejättedålig förklaring. Jag har inte en aning, men det var om jag inte missminner mig under en sommar, och då skulle det kunna ha varit att det var vikarier inne. Jag vet faktiskt inte det, säger Eva Thimfors som är socialchef i Götene kommun. 

Efter intervjun med Uppdrag granskning har socialtjänsten i Götene anlitat en extern professionell utredare vars rapport ska vara klar under januari 2019.

Uppdrag granskning och SVT Nyheter har granskat fall där barn farit illa trots rop på hjälp, varningssignaler och kunskap hos Socialtjänsten. Reportaget För barnens bästa sänds i SVT1 och på SVT Play onsdagen den 9 januari 2019. 

Faktaruta: Lex Sarah

  • Lex Sarah är den bestämmelse i Socialtjänstlagen som innebär att anställda inom socialtjänsten har en skyldighet att rapportera missförhållanden eller risk för missförhållanden.
  • Kommunen ska själva göra en utredning om vad som har skett, identifiera bristerna i verksamheten och komma till rätta med dem.
  • Är missförhållandet allvarligt ska det rapporteras till tillsynsmyndigheten IVO som granskar utredningen.
  • Syftet med Lex Sarah är att undanröja alla möjligheter till missförhållanden och förhindra att misstag upprepas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

För barnens bästa

Mer i ämnet