Efter granskningen har en av svartmäklarna anmälts för olaga hot. Foto: SVT

Svartmäklare polisanmäld efter avslöjande

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag gransknings kartläggning av den svarta handeln med hyreskontrakt i Göteborg har resulterat i att Riksenheten mot korruption öppnat en förundersökning. Dessutom har en av de granskade svartmäklarna polisanmälts – för olaga hot.  

I början av året avslöjade Uppdrag granskning hur en kvinna som kallar sig Nancy tar emot pengar för att förmedla lägenheter svart. En dold inspelning visade hur Nancy tog emot 4 000 kronor kontant. Vi träffade sammanlagt fyra olika personer som berättade att de blivit lurade av Nancy. Bara en av personerna vågade polisanmäla henne – och den undersökningen lades ner.

Två dagar efter att vårt reportage sänts kom det in två nya anmälningar till polisen. De rör misstankar om olaga hot som Nancy ska ha gjort sig skyldig till i sina försök att ta reda på vem som ligger bakom bilderna på henne som vi visade i programmet. Det innebär att hon nu alltså utreds för misstankar om olaga hot, men inte för alla påstådda lägenhetsbedrägerier. Vi har sökt Nancy men inte lyckats få tag på henne.

UG – Svartmäklarna

– Om det är fler som har hört av sig till er redaktion så uppmanar jag dem att höra av sig till polisen om de blivit lurade av samma kvinna så att vi kan lägga det mönstret, för då är det bara att öppna upp den förundersökningen igen, säger Ulf Merlander, polischef i nordöstra Göteborg.

Blev erbjudna köpa förstahandskontrakt

I februari berättade vi också om Rami som försökte sälja oss ett förstahandskontrakt till en av bostadsbolaget Västerstadens lägenheter. Vi bokade ett möte med honom och filmade med dold kamera.

– En trerummare kostar 70 000. Jag accepterar inte en krona mindre för jag är inte ensam om det här, sa han i den inspelningen.

Rami sa senare att han bara ville hjälpa till, att han är oskyldig och ljög när han krävde 70 000 för ett kontrakt. Och förvaltaren som Rami, enligt flera uppgiftslämnare, haft kontakt med ville inte låta sig intervjuas eller kännas vid upplägget. Han förnekade själv att han skulle ha någonting med lägenhetsaffärerna att göra, men efter att Uppdrag granskning visat delar av reportaget för Västerstaden stängdes förvaltaren av från sina arbetsuppgifter och man påbörjade en intern utredning för att få klarhet i vad som har hänt.

Ytterligare anställd har lämnat

Ingen på Västerstaden vill nu bli intervjuad, men vi lyckas ändå få bekräftat att ytterligare en anställd har lämnat företaget – den person som skrivit på de hyreskontrakt det finns frågor kring. Och bolagets förvaltningschef, Hans Stridh, skriver senare i ett mejl att man samarbetar med polisen och att bostadsbolaget har ändrat alla sina interna rutiner. Också Riksenheten mot korruption har efter vårt program öppnat en förundersökning som gäller misstanke om mutbrott. Johan Lindmark är kammaråklagare på Riksenheten mot korruption.

– Betalar en person pengar till någon som är anställd på ett bostadsbolag för att få en lägenhet eller förtur till en lägenhet, ja det är typfall på en muta. Både den som tar emot mutan, alltså den som jobbar på det här bostadsbolaget och den som ger mutan gör sig skyldiga till mutbrott. Och det kallas nu för tiden tagande respektive givande av muta.

Brotten anses svårutredda

Utredningen som rör Västerstaden är ett av fyra liknande ärenden som just nu finns hos Riksenheten mot korruption. Samtliga rör misstanke att personer inne på olika bostadsbolag missbrukat sin ställning genom att sälja hyreskontrakt till nyanlända, ofta med hjälp av en mellanhand. Men även de här brotten anses svårutredda. Och precis som i fallet med Nancy har vi fått information om att det förekommit hot mot berörda personer i Västerstadenhärvan.

– Det kan väl tyda på att det är folk som har en kriminell bakgrund som använder sig av den metoden och hotar då när man börjar bli upptäckt då. Det är ett sätt naturligtvis att tysta de här människorna så att de inte ska gå till polisen, säger Ulf Merlander, polischef i nordöstra Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Svartmäklarna

Mer i ämnet