Undersköterskan om Kommunal-ordförandens svängning i LAS-frågan: ”Sålt ut oss för en politisk karriär”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Striden om januariavtalet och den så kallade LAS-överenskommelsen skakade det fackliga Sverige. Förbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin gick ut i stenhård vägran att gå med på förändringar i Lagen om anställningsskydd – men ändrade sig. Något han i dag får hård kritik för.

– Han har sålt ut oss för en politisk karriär, säger undersköterskan Mia Christensson.

Uppdrag granskning har kunnat berätta om en utbredd intern kritik inom S om att partiet inte i tid såg att man tappade kärnväljare, LO-medlemmarna, till SD.

Och det finns en fråga som väckt debatt inom LO-rörelsen, bland S-väljare och vänsterpartister. Det handlar om det så kallade Januariavtalet. S gjorde upp med C, L och MP efter valet 2018 – vilket möjliggjorde att Stefan Löfven kunde väljas till statsminister och bilda regering.

Januariavtalet innebar förändringar i Lagen om anställningsskydd, LAS, och regeringen hotade med lagstiftning om inte parterna kunde komma överens. Men när förhandlingar inleddes mellan LO och Svenskt näringsliv splittrades LO. Flera förbund protesterade, ett av dem var Pappers.

– Jag samtalade med vår dåvarande förbundsordförande Mats Jutterström kvällen då januariöverenskommelsen presenterades och sa: “Hur i helvete ska jag kunna gå ut till mina arbetskamrater i nästa val och säga att ni ska rösta på Socialdemokraterna?”, säger Rainor Melander, socialdemokrat och avdelningsordförande för Pappers på pappersbruket i Bollstabruk.

“Någon som tar striden”

En av de tydligaste kritikerna var Kommunals ordförande Tobias Baudin som gick ut och sa att han vägrade delta i förhandlingar och inte skulle godkänna några förändringar i arbetsrätten.

I Skurup, Skåne, bor Mia Christensson – undersköterska, vänsterpartist och kommunalare. Det hon såg i Baudin då var “en stor facklig ledare”, säger hon.

– Nu jäklar har vi någon som tar striden för oss. Som sitter där för oss, som ser oss och vet vad det handlar om, berättar hon.

Tillsammans med andra fackliga aktivister spred Mia Christensson en tvärfacklig budkavle, en slags protestlista, för att stötta motståndet mot LAS-förändringarna. Men Kommunals ledning ville inte att förbundet skulle anta den – och när Mia Christensson ville ta upp budkavlen till omröstning på årsmötet i sin sektion stoppades det. Samma sak hände i Jönköping.

Varför tycker du att är det så självklart att man som medlem ska kunna få till en omröstning?

– Ett enda ord: Demokrati. Det är ju det som får medlemmarna att engagera sig, säger Mia Christensson.

Vägrade förändringar

Håkan Jörnborn, vänsterpartist och kommunalare från Jönköping, tycker att det är uppseendeväckande att budkavlen tystades, som han uttrycker det.

– Medlemmarna ska ha makt att ta upp vad de vill på årsmöten, det ska väl inte förbundsledningen ta ställning till? Speciellt inte i en fråga som man i alla fall utåt sett var överens om: ”Rör inte LAS”?

Baudins förklaring var att Kommunal inte skulle ta ställning, men att medlemmarna självklart fick ta ställning själva till vad de ville skriva på. Han var samtidigt tydlig med att Kommunal inte skulle acceptera några förändringar i LAS. När hela LO till slut hade sagt nej blev frågan:

Skulle Stefan Löfven skulle köra över LO med en lagstiftning – eller riskera sin regering?

Det beslutet behövde han aldrig ta, eftersom Tobias Baudin ändrade sig. Löfven fick med sig de två största förbunden, då Kommunal och IF Metall gjorde upp med Näringslivet på egen hand.

Ett av resultaten är att det blir lättare att säga upp av personliga skäl och att arbetsgivaren får mer valfrihet vid större varsel.

“Klart att jag blir ledsen”

Till Uppdrag granskning säger Tobias Baudin i dag att han gick med på en försämring i turordningsreglerna. Men han anser inte att det inte var en eftergift till Socialdemokraterna.

– Nu fick vi möjlighet att påverka den lagstiftning som ändå skulle ha gällt och göra den bättre, och det gjorde vi.

Tobias Baudin föreslås nu bli ny partisekreterare för Socialdemokraterna.

– Det var tacken från S för att han sålde ut oss, säger undersköterskan Mia Christensson.

Kommunal-ordföranden säger att han blir ledsen när han hör det.

– Det är definitivt inte sant. Jag har varje dag kämpat för att stärka Kommunal som fackförening.  

Missa inte Uppdrag granskning

Reportaget ”De nya Socialdemokraterna?” finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.