Nils Hanson, ansvarig utgivare Uppdrag granskning. Foto: SVT

”Varsågod och granska Uppdrag granskning”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Nu kan alla granska Uppdrag granskning. Tre timmars inspelningar som gjorts med dold kamera i svenska moskéer finns nu för alla att ta del av. Och vi publicerar helt utan klipp.

Programmet ”Imamernas råd”, där vi avslöjade en kvinnosyn på stora svenska moskéer som inte är förenlig med svensk lag, har lett till en omfattande debatt.

Vi har anklagats för att ha förvrängt påståenden, tagit ord ur sitt sammanhang och för att ha klippt och klistrat. Reaktionen påminner mycket om den kritik redaktionen fick utstå efter den omtalade granskningen av valstugor inför valet 2002.

Bästa sättet att bemöta kritiken

Utmärkande för den här typen av anklagelser är att de kommer från personer som i övrigt inte kan finna något i sak att anföra mot granskningen.

Det bästa sättet att bemöta kritiken är givetvis att publicera de två kvinnornas möten med moskéernas företrädare i dess helhet. Och det har vi nu gjort.

Vi var förberedda på att den här kritiken skulle komma och planerade därför tidigt att publicera materialet i sin helhet.

Kvinnornas identitet måste skyddas

Skälet att det dröjt till nu är av teknisk natur. De två kvinnornas identitet måste skyddas och för det krävs röstförvrängning, vilket är en komplicerad och tidskrävande åtgärd. Arbetet försvårades också av det faktum att kvinnorna och rådgivarna ibland talar i mun på varandra.

För att undvika klipp har vi därför valt att även röstförvränga större delen av rådgivarnas röster.

Tyvärr är ljudkvalitén inte den bästa, eftersom upptagningen gjordes dolt. Ibland är det svårt att höra vad som sägs. För att göra det lättare att följa samtalen publicerar vi därför också utskrifter av samtalen, ord för ord.

Varsågod och granska Uppdrag granskning!

Nils Hanson

projektledare och ansvarig utgivare 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.