Klas Arenander är verksamhetsområdesskyddsombud för alla Sveriges elva LVM-hem. Under de 18 år han arbetat på LVM-hemmet Hornö har 21 kvinnliga anställda inlett relationer med klienter, enligt hans anteckningar. Foto: SVT

Vittnar: 21 kvinnor ur personalen har haft relationer med intagna som tvångsvårdas

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

På statens låsta institutioner fråntas missbrukare makten över sitt eget liv för en chans att bli drogfria. Tidigare intagna och anställda vid svenska LVM-hem vittnar nu för Uppdrag granskning om vad som händer bakom de låsta dörrarna – om hur anställda inleder relationer med personer som vårdas under tvång.

LVM-hem är till för de som nått den absoluta botten i sitt drogmissbruk. Här ska staten, med tvång, rädda deras liv. Det handlar om personer som ofta är utsatta och många gånger är psykiskt instabila. De är beroende av personalen som arbetar där. 

Klas Arenander är verksamhetsområdesskyddsombud för alla Sveriges elva LVM-hem och jobbar som behandlingsassistent på ett av dem, Hornö. Det är ett hem för män, och under de 18 år han arbetat där har 21 kvinnliga anställda inlett relationer med klienter, enligt hans anteckningar. 

Drogerna på insidan

– Vad de i vissa fall hållit på med är väldigt svårt att få reda på. De får inte jobba kvar. För de blir ju en fara för sig själv och andra. 

Den senaste anteckningen gjorde han i juni i år. Men det finns ingen officiell dokumentation.

Det har gått så långt att man tar upp frågan under anställningsintervjuer, berättar han.

Institutionschefen på Hornö bekräftar att en anställd fick sluta i juni efter en olämplig relation med en klient. Han bekräftar även 12 av de 21 relationer som Klas Arenander säger sig ha kännedom om. 

En väg in för drogerna 

Flera nuvarande och tidigare anställda och klienter som Uppdrag granskning varit i kontakt med vittnar om relationerna. En av dem är Kim, som varit inlåst på LVM-hem för sitt missbruk. 

– Alltså det sköts ju snyggt liksom, det är inget de sitter öppet med. Men det förekommer. Det vet alla.  

Relationerna är dessutom en anledning till att droger kan komma in till de intagna, menar Kim. 

 – Det kommer inte innanför två låsta dörrar utan en personal med nyckel. De har ju någonting att vinna på det. 

Jan-Eric Josefsson är ställföreträdande generaldirektör vid Statens institutionsstyrelse, Sis, som driver LVM-hemmen. Han är högst tveksam till siffran som Klas Arenander vittnar om, att 21 personer ur personalen skulle ha haft relationer med intagna på bara en av institutionerna. 

– Om man tittar på den samlade missbruksvården – jag kan bara överblicka de senaste tre, fyra, fem åren – så skulle jag säga att det möjligen är en handfull som jag hört talas om. 

– Och i de fall vi får reda på det försöker vi naturligtvis agera kraftfullt. 

“Man ska ha en professionell relation” 

Samtidigt säger Jan-Eric Josefsson att man inte har en fullständig bild av hur många anställda som fått sluta på grund av relationer med intagna. 

Borde ni inte ha det om det är ett återkommande problem? 

– Jo, det kan man ju tycka, men det handlar ju också om att om någonting sker utan att cheferna känner till detta, hur ska man då kunna känna till det? 

Jag pratar med många klienter som säger att det har förekommit under deras LVM-tid och att det också har lett till att personal har hjälpt till att ta in droger på avdelningarna.  

– Ja, och det är ju ett av skälen till det jag säger. Man ska ha en professionell relation, inte en privat. Det blir så många andra aspekter, det är ju en av dem. Det är därför vi är väldigt noga med att säga att det inte är okej.

Uppdrag gransknings reportage Drogerna på insidan är en SVT Play-unik serie i tre delar. Programmet handlar om statens hem för tvångsvård av missbrukare – där personal i flera fall inlett relationer med de intagna. Se alla tre delar av Drogerna på insidan på SVT Play.

Texten har uppdaterats med uppgiften att Hornö är ett hem för män.

Fakta: Vad är ett LVM-hem?

Med hjälp av LVM, lagen om vård av missbrukare i vissa fall, kan man tvångsvårda personer som riskerar att dö om ingen ingriper.

Det finns elva LVM-hem i Sverige, där runt 1 000 personer om året får tvångsvård mot sitt missbruk.

Det är socialtjänsten som utreder om en person behöver en plats, och sedan avgörs frågan i domstol.

Hemmen drivs av Sis, Statens institutionsstyrelse. 

En LVM-placering kostar 4 400 skattekronor per dygn, per person.

Under en placering ska man få hjälp att avbryta ett livshotande missbruk och bli motiverad till frivillig behandling.

En LVM-placering varar upp till sex månader. Uppdraget är att ge klienterna bättre förutsättningar för att fungera socialt, utan missbruk och kriminalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drogerna på insidan

Mer i ämnet