Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från vänster Ylva Johansson, EU-kommissionär med ansvar för inrikes frågor, justitieminister Gunnar Strömmer (M) och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på EU:s informella rådsmöte utanför Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/ TT

Gränsstängsel hett ämne på EU:s migrationsmöte: ”Tydliga förslag”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen samlades EU:s migrationsministrar i Arlanda stad utanför Stockholm för det första informella rådsmötet under Sveriges ordförandeskap. Frågan om gränsstängsel vid EU-länder med yttre gräns och höga migrantflöden diskuterades.

– Om vi skulle lägga pengar på murar och stängsel så skulle det inte finnas pengar till annat, säger svenska EU-kommissionären Ylva Johansson.

På mötet framförde Österrikes förbundskansler Karl Nehammer att han vill att EU bygger ett stängsel längs den bulgarisk-turkiska gränsen. Det skulle kosta EU cirka två miljarder euro.

Anledningen är ett ökat antal migranter som kommer via Medelhavet och västra Balkan.

Bulgariens inrikesminister Ivan Demerdzhiev efterfrågar mer hjälp från EU-kommissionen och Frontex till de EU-länder som har en yttre gräns och som tvingas hantera ett migrantflöde ”som saknar motstycke”.

”Fler ska återvända”

Enligt Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson finns inga pengar i EU-budgeten för att bygga murar eller stängsel.

– Om vi skulle lägga pengar på murar och stängsel så skulle det inte finnas pengar till annat, säger hon.

Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har starkt motsatt sig en sådan åtgärd.

Malmer Stenergard (M) öppen

Sverige som ordförandeland vill inte uttala sig för eller emot ett EU-finansierat stängsel mot Turkiet, men migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) är beredd att föra diskussionen vidare.

– Jag konstaterar också att i den migrations- och asylpakt som ligger på bordet så finns tydliga förslag på hur man kan stärka den yttre gränsen och se till att man återfår kontrollen över vilka som kommer till EU.

Fler metoder

Nu uppmanar ministerrådet EU-kommissionen att mer aktivt använda visum som ett påtryckningsmedel, som högre avgift och längre handläggningstider.

– Om länder inte samarbetar med Sverige ska det kunna få konsekvenser i form av hur viseringspolitiken från EU ser ut gentemot det landet, säger Malmer Stenergard.

Johansson och Malmer Stenergard är eniga om att fler som fått avslag på sina asylansökningar ska utvisas från EU till ursprungsländerna.

Se klippet nedan människor som stoppats när de försökt att ta sig in i  EU via den så kallade ”dödens väg”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På gränsen mellan Italien och Frankrike: En del försöker sig på det som kallas ”dödens väg” Foto: Filip Huygens/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.