Hallengren om reserekommendationerna: ”Det bygger på att man kan klara sig själv”

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags presenterade regeringen ändringar i rekommendationerna för kortare inrikesresor. Lena Hallengren (S) säger till SVT:s Morgonstudion att det fortsatt är ett väldigt allvarligt läge och att de nya rekommendationerna bygger på att man kan klara sig själv.

I onsdags meddelade utrikesminister Ann Linde (S) och statsminister Stefan Löfven (S) att UD förlänger reseavrådan från icke nödvändiga resor till alla länder till och med 15 juli.

Samtidigt presenterades ändringar i rekommendationerna för inrikesresor: resor som motsvarar en till två timmar med bil från hemorten kan genomföras under vissa förutsättningar. Stefan Löfven underströk att stor försiktighet fortfarande gäller vid sådana resor.

Coronapandemin

Socialminister Lena Hallengren (S) säger i Morgonstudion att det är ett förtydligande av rekommendationerna och att många i dag redan gör den här typen av resor som arbetspendling.

”Det finns ett nytt normalt”

Hon understryker att rekommendationer om att hålla avstånd och att begränsa sina sociala kontakter fortsatt gäller. 

– Vi säger att man ska vara försiktig med långa resor, man ska inte åka iväg någonstans om man behöver vård och omsorg och förvänta sig att man får det någon annanstans. Det bygger på att man kan klara sig själv och inte behöver nyttja välfärden på ett annat ställe, säger Lena Hallengren.

Innebär det här att ni är mindre oroliga i dag?

– Nej, det gör det absolut inte. Vi är fortsatt oroliga och det är ett väldigt allvarligt läge. Det är klart att vi noterar att människor gärna vill ha lättnader, man vill gärna känna att åtminstone kan börja gå tillbaka till det normala. Jag tror att det är viktigt att vi tänker att det finns ett nytt normalt som är i coronatider.

Enligt Lena Hallengren kommer Folkhälsomyndigheten återkomma i början av juni med vad som gäller för inrikesresor till sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet