Engströms släktingar dna-testades – försökte kopplas till hemligt brev

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på teknisk bevisning har varit dagens antiklimax enligt många.

Utredarna hoppades att ett misstänkt brev skulle gå att koppla till Engström via dna från hans släktingar – men gick bet.

– Vi fick inte de resultaten vi hade hoppats på, säger spaningsledare Hans Melander.

Hans Melander, som har arbetat med Palmeutredningen sedan 2002, säger att det inte finns någon ny teknisk bevisning.

Melander förklarar att man under utredningens sena skede intresserade sig för ett vapen och ett brev där en person sade sig ha kopplingar till mordet – men inget har gått att knyta till Stig Engström.

Besked om Palmemordet

Genom att samla dna från anhöriga till Stig Engström hoppades man kunna bevisa att ett brev som skickades till polisen kom från honom. I brevet sade sig avsändaren ha kopplingar till mordet.  

– Vi tyckte att det passade in i den bild vi fått av Engström och vi uteslöt inte att det kunde komma från honom. Vi har tittat på olika möjlighet gällande breven, men det finns ingen anledning att tro att det har något med Engström att göra, säger Melander.

Provsköt vännens vapen

Vapnet som åsyftas tillhörde en vän till Engström, som i media omnämns som ”vapensamlaren”.

– Det är ett vapen som går in i den kategorin vapen som är möjliga mordvapen. Men det kunde inte påvisas att det var varken rätt eller fel vapen, säger Melander och fortsätter:

– Kopplingen är att vapnet den här tiden tillhörde en bekant till Engström, den mannen som i media har omtalats som vapensamlaren.

Var fanns vapnet nu?

– Nu fanns vapnet hos en annan person.

788 vapen har provskjutits i Palmeutredningen och enligt Melander är det inte omöjligt att ett av dem kan vara det faktiska mordvapnet.

– Ja, det kan vara så. Om man lämnar in vapen för provskjutning så finns en niogradig skala på + 4 till – 4 och däremellan finns en nolla. Får du en nolla, så innebär det innebär det att man inte kan säga att det finns något som talar varken för eller emot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besked om Palmemordet

Mer i ämnet