Olaf Scholz (SPD) kan nu ta över Angela Merkel (CDU) som förbundskansler. Foto: EPA

Tysklands nya regering klar

Uppdaterad
Publicerad

SPD, FDP och De Gröna har förhandlat sedan valet i september. Nu är det klart att en en koalitionsregering ska leda Tyskland.

Socialdemokraterna (SPD), De gröna och liberala FDP är Tysklands nya regering, rapporterar AP. Det blev klart under onsdagen efter att sista delarna av koalitionsavtal klubbats, vilket även innebär att regeringen blir landets första socialdemokratiska ledda på 16 år.

Han tar över efter Merkel

De så kallade trafikljuspartierna (rött för SPD, gult för FDP och grönt för De gröna) presenterade sina ministerposter under eftermiddagen.

Olaf Scholz (SPD) kan nu väljas att ta över efter Angela Merkel (CDU) som förbundskansler i början av december. En post som Merkel suttit på i 16 år.

Enligt uppgifter i flera medier blir Annalena Baerbock (De gröna) utrikesminister och hennes språkrörskollega Robert Habeck får en ny ministerpost inom ekonomi och miljöfrågor. Christian Linder (FDP) blir finansminister.

Två månaders förhandlingar

Förhandlingarna har pågått sedan valet den 26 september. De rödgrönas löften om höjd lägstalön och omfattande klimatsatsningar har stått mot FDP:s krav på att skatterna inte ska höjas och att staten inte heller ska öka sina skulder.

Regeringsbildningen tog 73 dagar, vilket kan jämföras med de 171 dagar som krävdes efter valet 2017 för att bilda den så kallade storkoalition av Merkels Kristdemokrater (CDU) och SPD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.