I Agenda debatterade Jonas Sjöstedt (V) och Elisabeth Svantesson (M) avdrag för bartender och läxhjälp. Foto: SVT

Hård debatt om rutavdrag för bartender

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en rejäl ideologisk debatt i Agenda mellan vänsterledaren Jonas Sjöstedt och moderaternas Elisabeth Svantesson om rutavdraget – inte minst avdragen för att få sina drinkar blandade.

Tidigare i veckan rapporterade SVT om att det går att få rut-avdrag när man hyr in en bartender som blandar drinkar i ens hem.

Detta upprörde många och i söndagens Agenda blev det debatt mellan Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och Elisabeth Svantesson, moderat ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

-Det är fullständigt orimligt. Det innebär att skattebetalarna ger bidrag till rika människors lyxkonsumtion, sade Jonas Sjöstedt.

-Det är du och jag eller pensionären i Ludvika eller undersköterskan i Landskrona som får stå för kalaset. Vi kan göra mycket bättre för våra skattepengar, sade V-ledaren.

Elisabeth Svantesson delade som väntat inte den uppfattningen.

-Man måste sätta frågan i ett större sammanhang. Rutreformen är enormt populär och har skapat många jobb och många nya företag har vuxit fram, sade hon.

-Mellan 35.000 och 39.000 människor jobbar i rutrelaterade branscher, sade Elisabeth Svantesson.

-Skatteverket har gjort bedömningen att man i samband med matlagning också ska kunna göra avdrag för blandning av drinkar. Men jag tror att det är väldigt få som kommer att göra det avdraget, tillade hon.

”Miljarder i bidrag”

-Det är möjligt att avdrag för bartender är en mindre del av det hela men det börjar handla om väldigt stora pengar,  sade Jonas Sjöstedt.

-Det här är miljarder i bidrag till människor som är höginkomsttagare. Det är en direkt omfördelning från människor med vanliga inkomster till dem som tjänar allra mest , sade han.

-Tänk om vi hade använt pengarna till annat, till exempel att det skulle kosta max 100 kronor att använda hemtjänsten. Då skulle vanligt folk haft råd att använda det här, tillade V-ledaren.

-Det är dålig arbetsmarknadspolitik och det är usel fördelningspolitik, sade han.

Debatten lämnade ganska snart frågan om avdrag för att använda bartender och handlade sedan om rutreformen i allmänhet.

”Vissa saker borde Sjöstedt veta”

-Det är vissa saker som Jonas Sjöstedt borde veta. Rutreformen är nästan helt och fullt självfinansierad, sade  Elisabeth Svantesson.

-Ungefär två miljarder kronor görs i skattereduktion. Det handlar om städning, matlagning och snöskottning – men allra främst städning, sade hon.

-Det är en tredjedel pensionärer som gör avdraget, sade hon.

-När vi sänker beskattningen på de här jobben får vi samtidigt in pengar eftersom svarta jobb blir vita, sade  Elisabeth Svantesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rut-avdrag för läxhjälp

Mer i ämnet