Wallström talar till säkerhetsrådet under ett möte tidigare i våras. Bakom henne sitter Olof Skoog, Sveriges FN-ambassadör, som om allt går regeringens väg får ta plats i rådet vid årsskiftet. Foto: TT

Hård strid om säkerhetsrådsplats

Nederländerna, Italien och Sverige. Tre ganska lika länder, samtliga EU-medlemmar, som alla vill sitta i FN:s säkerhetsråd.
Konkurrensen om rösterna är tuff och för Sveriges del kan den ansträngda relationen till rådets ständiga medlem Ryssland vara en osäkerhetsfaktor, tror forskare.

– Det kan innebära att Ryssland blockerar oss. För de allra flesta tror jag inte att det spelar så stor roll om det är Sverige, Nederländerna eller Italien, vi har alla väldigt gott rykte i FN-sammanhang. Om Ryssland då skulle sätta sig på tvären kan det mycket väl bli något av de andra två länderna, säger Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Inom gruppen ”Västeuropiska och andra stater” konkurrerar Sverige med Italien och Nederländerna om två platser i säkerhetsrådet under 2017-2018. Det som talar för att Sverige ska klara av att få ihop tillräckligt många röster bland FN-medlemmarna är bland annat att det var länge sedan något nordiskt land satt runt rådets hästskoformade bord.

Haag en fördel

Men det finns också tunga argument som talar för konkurrenterna. Kjell Engelbrekt nämner det faktum att Italien går i bräschen för ett radikalt reformförslag, som bland annat går ut på att de permanenta ländernas vetorätt försvinner. Detta har starkt stöd bland många andra FN-medlemmar. Nederländerna å sin sida kan stoltsera med Haag-domstolen och hög kompetens inom folkrätt.

Att det är tre EU-länder som står emot varandra är ganska ovanligt.

– I vår grupp brukar det vara ett Nya Zeeland, Australien eller Kanada som bryter av. Så det är en del av vår utmaning, att det är tre kandidater som för resten av världen framstår som ganska lika. Det blir ett svårt val för många länder, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog, som leder den svenska kampanjen på plats i New York.

Skoog tror att blågul diplomati och inställning till konfliktlösning går hem. Dessutom, säger han, håller Sverige en hög profil i frågor som är viktiga för många länder, som miljö, klimat och mänskliga rättigheter.

Borde bytt röster

– Det faktum att vi tar emot många flyktingar, att vi ställer upp när det krävs hjälp och solidaritet ger oss också trovärdighet som visar att vi är ett land som tar vårt ansvar och som också berörs av globaliseringen. Det tror jag vinner stor respekt här, säger han.

TT: Och om något land vill ha något i utbyte för en röst, vad svarar Sverige då?

– Det beror på vad det gäller, vi säljer ju inte ut vår själ för det här.

– Men det är rätt mycket val som pågår i FN, till olika utskott och så, och då händer det att man gör byten av röster. Det är något som Sverige borde ha gjort för många år sedan, där var vi inte på hugget riktigt. Det ligger oss lite i fatet att de andra två länderna har varit mer aktiva i att göra sådana här byten, att de stöder någon mot att det landet stöder dem i säkerhetsrådet, säger Skoog.

Fakta: FN:s säkerhetsråd

Visa

FN:s säkerhetsråd har 15 platser varav fem är permanenta: USA, Storbritannien, Ryssland, Kina och Frankrike. Övriga tio platser väljs på två år och fördelas mellan olika regioner.

Säkerhetsrådet har huvudansvaret för upprätthållande av internationell fred och säkerhet, enligt FN-stadgan. De beslut rådet tar är bindande för alla medlemsstater inom FN. De permanenta medlemmarna har vetorätt och kan därmed stoppa beslut.

Sverige kandiderar för en plats 2017-2018 inom gruppen VOAS, Västeuropeiska och andra stater. Konkurrenterna är Italien, som suttit sex gånger tidigare, och Nederländerna som suttit fem omgångar.

Sverige har suttit i säkerhetsrådet vid tre tillfällen tidigare, 1957/58, 1975/76 och 1997/98.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play

  • Senaste sändningen

    Rapport · 17 januari 12.00