Hetsig debatt mellan Mattias Karlsson och Jerzy Sarnecki i SVT:s Agenda

Uppdaterad
Publicerad

Det blev hetsigt när Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, och Mattias Karlsson (SD) diskuterade i SVT:s Agenda.Frågan var om Brottsförebyggande rådet (Brå) bör göra en ny undersökning om hur stor andel av brotten som utlandsfödda ligger bakom.Karlsson menar att det behövs – enligt Sarnecki finns det ingen brist på kunskap.

att Brottsförebyggande rådet (Brå) gör en ny undersökning om hur stor andel av brotten som utlandsfödda ligger bakom.

Mattias Karlsson, gruppledare för SD i riksdagen, anser att det behövs en ny undersökning för att få fram så bra faktaunderlag som möjligt som kan leda till effektiva åtgärder mot brottsligheten och otryggheten.

Han påpekade att Sverige lagt ner stora summor på integerationspolitik.

– Effekten av detta måste utvärderas på olika sätt, sade Mattias Karlsson (SD) i söndagens Agenda.

Enligt SD:s gruppledare är tryggheten i Sverige ”katastrofal”. Han hänvisade bland annat till den nyligen publicerade nationella trygghetsundersökningen som visar att sexualbrotten ökat.

– Det är självklart att inte alla invandrare begår brott men det finns en kraftig överrepresentation, sade han.

”Ny undersökning skulle visa samma sak”

Enligt Jerzy Sarnecki finns det ingen brist på kunskap. Sedan 1974 har 24 undersökningar av den här typen gjorts. Han medgav dock att det sedan 2005 inte gjorts någon ny undersökning.

– Alla undersökningar visar att invandrare är överrepresenterade i brottsligheten. Det går ibland upp, ibland ned, men intressant nog oberoende av vilken typ av invandring vi har för tillfälliet, sade Sarnecki i Agenda.

Han hävdade att en tjugofemte undersökning skulle visa samma sak.

Jerzy Sarnecki vill istället ha mycket mer sofistikerade fakta än bara varifrån brottslingen kommer. Han vill ta reda på orsaken till att folk begår brott.

Om vi vill hitta effektiva åtgärder räcker det inte bara att veta ”att” – vi vill också veta ”varför”.

– ”Att” vet vi redan. ”Varför” vet vi fortfarande lite om, sade Jerzy Sarnecki.

”Oförskämda anklagelser”

Mattias Karlsson anklagade Jerzy Sarnecki för att ha agerat som svensk kriminologis ”Bagdad Bob” som bland annat jämfört sexuella övergrepp på festivaler med svenskt midsommarfirande. Sarnecki har, enligt Mattias Karlsson, under flera år ”försökt förneka, försköna och mörka problemen med invandring och brott”.

Jerzy Sarnecki kallade Mattias Karlssons anklagelser för oförskämda.

– Om jag ansträngde mig skulle jag kunna citera ett antal dumheter som Mattias Karlsson sagt.

Se hela debatten genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!

Justitieministern tackade nej

Regeringen och justitieminister Morgan Johansson (S) säger nej till att ge Brå i uppdrag att göra en ny undersökning. Morgan Johansson har tackat nej till att delta i Agenda för att diskutera frågan. SVT Nyheter har även sökt Morgan Johansson för en kommentar, justitieministern hänvisar till ett skriftligt svar på en fråga i riksdagen att han inte tänker ge Brå något uppdrag att genomföra en ny undersökning.

Johansson anser inte att ”en rapport om registrerad brottslighet och individers ursprung skulle tillföra kunskap med potential att förbättra det svenska samhället.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.