Under de senaste fem åren har det skett en kraftig ökning av antalet färdigställda bostadslägenheter i nybyggda hus. Foto: TT

Högsta byggtakten sedan tidigt 90-tal – men nu spås den avta

Uppdaterad
Publicerad

Förra året färdigställdes det högsta antalet lägenheter sedan 1992. Men enligt Boverket är ökningen inte tillräcklig för att möta de behov som finns och nu pekar flera indikationer på att byggandet minskar.

Under de senaste fem åren har det skett en kraftig ökning av antalet färdigställda bostadslägenheter i nybyggda hus. Förra året färdigställdes 48 227 nybyggen, vilket är det högsta antalet sedan 1992. Detta enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

Men enligt Hans-Åke Palmgren, bostadsanalytiker på Boverket, byggs det fortfarande för lite.

Bostadsmarknad

– Det byggs mycket, men det är ju inte tillräckligt med hänsyn till den snabba befolkningsökningen, säger Hans-Åke Palmgren.

Byggandet minskar

Enligt Hans-Åke Palmgren finns det också flera indikatorer som tyder på att byggandet kommer att minska i år. Bland annat en minskad försäljning av nyproducerade bostadsrätter och en inbromsning i byggloven.

– Vi ser att tillväxten har bromsat in i antalet byggstarter. I en nyligen gjord prognos bedömer vi att 60 000 bostäder kommer att påbörjas i år, och det är klart under vår behovsbedömning, säger Hans-Åke Palmgren.

SVT har tidigare rapporterat att rekordmånga nya bostäder står osålda och att utbudet av nyproducerade bostadsrätter ökat med nästan 300 procent på två år.

Hyresgästföreningen är oroade

På Hyresgästföreningen ser man också på framtiden med viss oro.

– Att byggandet har ökat är givetvis glädjande, bara för några år sedan byggdes det hälften så mycket. Men min oro är att det inte kommer fortsätta uppåt, trots att behoven finns, och det måste vi göra något åt, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

Vill se statliga topplån

För att bibehålla en hög nyproduktionsnivå, även i tider när försäljningen går trögt, tror Hyresgästföreningen att staten måste gå in och ta en del av bostadsfinansieringen genom så kallade ”topplån”.

– Inget företag vill bygga på förlust men om staten då går in och säger ”vi är med och delar på risken” tror vi att fler kommer våga bygga även när priserna går ner och det är vad som behövs för att hålla uppe nyproduktionsnivåerna över tid, säger Martin Hofverberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet