Hundratals nekade korttidsstöd från Tillväxtverket rivs upp

Publicerad

Förvaltningsrätten har den senaste månaden upphävt flera hundra beslut från Tillväxtverket där företag nekats korttidsstöd för vissa anställda. Enligt domstolen är besluten utformade på ett sätt som strider mot lagen- och flera tusen liknande fall väntar på prövning.

– Besluten som det är fråga om är inte riktiga avslagsbeslut och inte heller ordentliga återkravsbeslut. Det är något slags mitt emellan som inte är någonting egentligen, det är varken hackat eller malet, säger Peter Österberg, rådman på Förvaltningsrätten i Stockholm.

SVT Nyheters kartläggning visar att Förvaltningsrätten i Stockholm sedan i maj upphävt över 200 domar av Tillväxtverkets beslut kring företag som nekats korttidsstöd för vissa medarbetare. Det handlar framförallt om fall där företagen och Tillväxtverket haft olika uppfattningar om personer haft lön under den så kallade jämförelsemånaden.

Coronapandemin

”Kom på plats väldigt fort”

I samband med avstämningarna har Tillväxtverket under rubriken ”Avslag om vissa avställda” beslutat att vissa arbetstagare inte är stödberättigande och att stödet ”tas bort” för den avstämda perioden och eventuella ytterligare perioder. Men så kan Tillväxtverket inte formulera besluten enligt domstolen.

– Det är naturligtvis olyckligt att Tillväxtverket haft en egen variant som inte stämmer med lagstiftningen, säger Peter Österberg, rådman på Förvaltningsrätten.

Enligt Tillväxtverket har de aktuella besluten utformats då myndigheten tidigare använde en annan beslutsmall.

– Det här stödet kom på plats väldigt fort och vi har fått utveckla vårt sätt att arbeta under det här året. När vi har fått de här domarna som visar att vi inte motiverat de här besluten tillräckligt så har vi korrigerat det och ändrat det, säger Laura Brandell Tham, biträdande avdelningschef Tillväxtverket.

Tusentals fler fall prövas

Enligt Tillväxtverket ligger nu flera tusen liknande fall hos Förvaltningsrätten för prövning. Även företag som nekats stöd på det felaktiga sättet och inte överklagat har möjlighet att begära omprövning hos Tillväxtverket enligt förvaltningslagen uppger myndigheten.

Har du tips om felaktigheter kring de olika coronastöden?

Tipsa SVT:s granskande reportrar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet