Channel 4 och Earthsight hävdar att det finns illegalt virke i vissa av Ikeas produkter. Foto: Miljöorganisationen Earthsight

Channel 4: Ikeamöbler tillverkas av illegalt fällda träd

Uppdaterad
Publicerad

Ikea säljer möbler som tillverkas av trä från illegala avverkningar i Ukraina. Det hävdar miljöorganisationen Earthsight och den brittiska tv-stationen Channel 4 som granskat avverkningar hos en av Ikeas underleverantörer. Ikea har svarat med att starta en utredning.

Enligt Earthsights och Channel 4:s granskning har Ikeas underleverantör under 2018 avverkat skog i strid med miljölagstiftning. Avverkningen har skett på 109 platser i den Ukrainska delen av bergskedjan Karpaterna.

Avverkning under fortplantningsperiod

I regionen lever björn, varg och lodjur och avverkningen har enligt rapporten skett under april till juni då skogen ska vara orörd för att inte störa djurlivets fortplatning. Uppgifterna om dessa avverkningar har enligt Earthsight bekräftats av Ukrainska myndigheter.

Granskningen visar att det även tecken på att avverkningen under den känsliga perioden fortsatt under 2019 och 2020.

Anklagas hugga mer än tillåtet

Anklagelserna om illegalt avverkat skog handlar också om att Ikeas underleverantör ska ha utnyttjat ett undantag i lagstiftningen. Skogsbolag har rätt att avverka skog som till exempel drabbats av smitta. Men enligt Earthsight använder Ikeas underleverantör detta undantag för att fälla mer skog än vad bolaget har rätt att göra.

– Efter att ha granskat hundratals dokument, intervjuat visselblåsare, sågverksägare, myndighetsföreträdare och aktivister kan vi konstatera att vissa av dessa värdefulla skogar har avverkats illegalt, säger Earthsight utredare Tara Ganesh.

Startat egen utredning

Ikea tog del av granskningen för tre veckor sedan dess startat egen utredning. Enligt Ulf Johansson, skogs- och råvaruchef på Ikea Sweden, finns det ännu inga indikationer på att Ikea köpt in material från illegala avverkningar.

– Skulle det visa sig att det finns illegala produkter på väg in i, eller i våra produkter, kommer vi omedelbart att avsluta de leveranserna, säger han till SVT.

Ikea: Ukraina högriskland

Ikea har dock i ett skriftligt svar till Earthsight konstaterat att Ukraina är ett land där det finns risk för illegal skogsavverkning.

Varför köper Ikea virke från Ukraina?

– Vi köper från flera länder som vi kallar högriskländer. Länder som har risk för korruption eller illegala avverkningar. Men vi tror att vi har ett av de mest omfattande säkerhetssystemet på marknaden för att se till att vi bara får virke i våra produkter som möter våra krav.

Ikea uppger att deras utredningar om anklagelserna är klara om ungefär två månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.