Både Miriam Holmgren (MP) och Alice Erlandsson (M) debuterar i riksdagsvalet 2018 – samma år de båda fyller 18 år. Foto: Kaisa Andersson/Privat

Här är 00-talisterna som vill till riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

De är båda födda den här sidan om på det nya millenniet, och vid riksdagsvalet i höst har de just fyllt 18 år. SVT Småland har pratat med två riksdagskandidater från Kalmar län som tror att deras ålder är en styrka i politiken.

Den ena är språkrör för Grön Ungdom i Kalmar län, och den andra ordförande för MUF i Norra Kalmar län. Förutom åldern – båda är födda år 2000 – har Miriam Holmgren i Kalmar och Alice Erlandsson i Västervik även en annan sak gemensamt: Båda kandiderar till riksdagen inför valet 2018.

– Det låter väldigt klyschigt, men det är unga som är framtiden och jag vill vara en representant för de unga, säger Miriam Holmgren (MP).

Val 2018 Småland

Skolfrågor och psykisk ohälsa

För henne började det politiska engagemanget ganska nyligen, men sin korta politiska karriär till trots tror hon att äldre politiker har en hel del att lära av yngre, både generellt och i specifika frågor.

– Vi kommer från ett annat perspektiv, vi har kunskap om hur det är att vara ung idag och framför allt om skolfrågor. Men också psykisk ohälsa, Där tror jag att vuxna har mycket att lära av de unga, för det är väldigt många unga som lider av psykisk ohälsa idag, säger Miriam Holmgren.

Bättre förankring i verkligheten

Även Alice Erlandsson, som engagerat sig i Moderaterna sedan hon var 15 år och vuxit upp i ett moderat hem, menar att skolan är den politiska valfråga där unga politiker har möjlighet att visa framfötterna.

Men det finns även andra frågor där de riktigt unga politikerna har en mer färsk förankring i verkligheten än de äldre har:

– Det kan vara att man ska skaffa ett jobb och ska ut på arbetsmarknaden för första gången, det är en fråga som äldre inte har samma anknytning till, men en situation vi faktiskt är i just nu i livet, säger Alice Erlandsson.

Vad säger du till de som tycker att du är för ung för en plats i riksdagen?

– Jag har inte fått någon sådan kommentar, men personligen tycker jag inte att man är för ung som 18-åring, utan den här åldern är satt av en anledning. Att det finns variation i ålder i riksdagen är väldigt viktigt för demokratin.

TRE SNABBA...

Miriam Holmgren (MP)

Kandiderar till: Kommunfullmäktige i Kalmar (plats 9), Sveriges riksdag (MP:s länslista plats 11), landstingsfullmäktige (plats 10)

Hjärtefrågor: Klimatet och antirasism

Frågor jag vill driva i riksdagen: Höghastighetståg genom Sverige för att minska flygresorna, satsning på mer vegetarisk kost i offentliga verksamheter, göra situationen bättre för ensamkommande flyktingar

Förebild i politiken: Alice Bah Kuhnke (MP): ”Hon är väldigt smart och kan sina saker och vet hur man ska komma dit man vill”

_____________________________________________

Alice Erlandsson (M)

Kandiderar till: Kommunfullmäktige i Västervik (plats 7), Sveriges riksdag (M:s länslista plats 6)

Hjärtefrågor: Skolan, arbetslinjen, infrastruktur

Frågor jag vill driva i riksdagen: Infrastruktursatsningar för att landsbygden ska kunna leva, bättre ordning i skolan genom ett system med fler skoldagar per år/ tre skolterminer i stället för dagens två.

Förebild i politiken: Michaela Fletcher (M), kommunalråd i Österåker: ”Hon är tydlig och står upp för moderata värderingar, att det ska löna sig att jobba, och att det ska vara sänkt skatt och hon har också tagit tag i skolan på ett bra sätt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet