• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en bilverkstad i Sörby. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TT

15-åring i protest mot LSS-besparing

Uppdaterad
Publicerad

Femtonåriga Justus Bengtsson-Korsås hade rätt till assistans dygnet runt, nu får han ingen. Medan riksdagens ledamöter samlas för debatt har Justus samlat sina klasskompisar utanför för att demonstrera.

Justus Bengtsson-Korsås, femton år, står utanför ingången till riksdagen med sitt plakat högt över huvudet. Tillsammans med sina klasskompisar och Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU) demonstrerar han mot besparingar inom den personliga assistansen. Själv har Justus förlorat sin assistans.

– Man ska låta assistansen få kosta det den faktiskt kostar. Det är väldigt konstiga tankar och regler som man har nu där man sätter människor mellan pengar och välfärd, säger pappa Erik Korsås.

Trakeostomi, som Justus lider innebär att han inte kan andas själv och flera gånger om dygnet kan slem behöva sugas ut från en kanal i halsen. Men enligt Försäkringskassan har han inte längre ett grundläggande behov av assistans. Justus har gått från att ha assistans 24 timmar om dygnet till att inte ha någon alls.

Lidande skolgång

Även om myndigheten medger att Justus har ett assistansbehov, hänvisar de till hemkommunen som i sin tur hänvisar tillbaka till Försäkringskassan.

Sedan 1 oktober har det varit pappa Erik Korsås som fått stå för den personliga assistansen. Svårast är det om natten berättar Erik Korsås som nu även följer med sin son till skolan varje dag.

– Det fungerar inte, i går var vi tvungna att vara hemma från skolan för då hade ett annat barn läkarbesök. Det är väldigt tragiskt att hans skolgång ska behöva lida. Jag som förälder kommer inte finnas kvar för alltid. Det här är ju jättehemskt.

Ses som en börda

På väg till debatten stannar Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och pratar en stund med Justus och hans pappa. Tidigare på morgonen har han fått ett brev där Justus förklarat att ska vara på plats och protestera mot neddragningarna inom LSS.

– Han berättade hur det drabbar honom och andra. Regeringen måste ändra sig. Det är helt uppenbart att det får helt orimliga konsekvenser för enskilda människor som inte kan leva värdiga liv längre. Det här är ett direkt besparingskrav på försäkringskassan och det tycker jag att de ska ta tillbaka, säger han till TT.

Men Erik Korsås är inte lika hoppfull.

– Jag tror att regeringen har bestämt sig. De vill få över kostnaderna på kommunerna och få bort den ekonomiska bördan för statskassan. Det är en börda, det är så de ser det. Det blir samma konsekvenser som med äldrevård och socialtjänst. Bor du i en kommun kanske du får hjälp, i en annan får du inte det.

Om Justus Bengtsson-Korsås skulle få tillbaka sin assistans råder det ingen tvekan om vad det skulle ha för betydelse för honom.

– Då skulle jag slippa känna smärtan av att jag tar pappas tid. För jag har syskon och de har också behov, säger femtonåringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot nya assistansregler

Mer i ämnet