Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten på myndighetens dagliga presskonferens. Foto: Ali Lorestani / TT

Senaste siffran: Totalt 180 personer har avlidit i Sverige på grund av covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Siffran på avlidna i Sverige på grund av covid-19 ligger nu på 180, uppger Folkhälsomyndigheten. Det senaste dygnet har 34 nya dödsfall registrerats. Siffran kan kännas hög, men det kan handla om en eftersläpning i rapporteringen av fall.

– Det är en viss fördröjning i när de rapporteras, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

För Sveriges del fortsätter siffrorna, som väntat, att öka. Hittills har Sverige 4435 fall av coronaviruset, 407 av dem har anmälts det senaste dygnet, 358 intensivvårdas eller har intensivvårdats.

– Det är en tydlig tendens att ju yngre man är desto mindre risk löper man att rapporteras med den här sjukdomen, säger Anders Wallensten, som pekar på att de flesta som får en diagnos är över 90 år gamla.

Coronapandemin

Fler ska testas

Han nämner även det senaste beskedet som gäller att Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag att utöka coronatesterna.

– Kapaciteten att provta kommer att utökas, den har utökats successivt och nu kommer det kraftsamlas för att utöka ännu mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet