Tre avgörande besked i riksdagen idag – se listan Foto: TT

Stefan Löfven fälld – vill inte ge besked om extraval

Uppdaterad
Publicerad

Punkt 44 i Januariavtalet fällde regeringen – under måndagen röstade riksdagen bort Stefan Löfven som statsminister. Därmed befinner sig Sverige i en regeringskris som kan sluta med extraval.

– Det är landets bästa som gäller, sa Stefan Löfven under den historiska pressträffen.

Regeringen har fallit.

Totalt röstade 181 av riksdagens ledamöter ja till en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven, medan 109 ledamöter röstade nej och 51 avstod från att rösta.

Nu har Stefan Löfven två val: antingen utlysa ett extra val eller så avgår hela regeringen. Deadline är en vecka från och med nu.

”Oerhört svårt att få till en regering”

Sverige befinner sig i ett mycket svårt läge”.

Så inledde Stefan Löfven en pressträff blott en timme efter att han blivit historisk genom att som första statsminister röstas bort genom en misstroendeförklaring.

Stefan Löfven påminde också om det svåra parlamentariska läget som uppstod efter valet 2018. Den gången tog det fyra månader innan en regering var på plats.

– Det var oerhört svårt att få till en regering. I en politisk uppgörelse mellan fyra partier måste man kompromissa. Alla måste ge och ta. För mig är det att ta ansvar för landets bästa, sa Stefan Löfven och fortsatte:

– Det hade naturligtvis varit enklare att ge upp och säga att man inte orkar kompromissa, men jag tror att folk förväntar sig att vi hittar lösningar.

Bara S och MP röstade nej

Förutom Vänsterpartiet, som satte bollen i rullning genom att öppna för en misstroendeförklaring efter konflikten kring utredningsförslaget om fri hyressättning i nyproduktion, röstade Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna ja till misstroendet mot statsminister Stefan Löfven.

Liberalerna och Centerpartiet, som båda var med och tog fram Januariavtalet, lade ner sina röster i genom att trycka på gult medan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade nej.

Flera ledande socialdemokrater har varit starkt kritiska till det som skett.

– Min absolut värsta stund i min politiska karriär, sa exempelvis Pia Nilsson, riksdagsledamot (S) och tidigare kommunpolitiker från Sala, innan omröstningen.

Inga framtidsbesked

Stefan Löfven ville inte heller ge några framtidsbesked under dagens pressträff.

– Regeringen har nu en vecka på sig. Vi kommer att samtala med våra samarbetspartier och i olika konstellationer begrunda vilken väg vi ska ta. Mitt främsta fokus har alltid varit, är och kommer att vara att göra det som är bäst för Sverige, sa han.

S-ledaren underströk också att han, i likhet med Vänsterpartiet, är emot marknadshyror. Istället tryckte han på att det utredningsförslag som ligger på bordet inte alls har med marknadshyror att göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet