Sjukförsäkringsreglerna ska mildras

Uppdaterad
Publicerad

Sjukskrivningsreglerna för svårt sjuka människor ska mildras. Det uppger den borgerliga regeringsalliansen idag.

”Vi har konstaterat att bestämmelserna kan leda till en orimlig situation för svårt sjuka människor. I ett utskottsinitiativ kommer vi därför att se över regelverket så att avsikten i den nya sjukförsäkringen följs”, står det i ett pressmeddelandet.

Beslut innan jul

Sjukskrivna utförsäkras

De borgerliga ledamöterna i socialförsäkringsutskottet och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson har enats om att lägga fram en lagändring. Förslaget ska läggas fram i socialförsäkringsutskottet på tisdag, riksdagen ska ta beslut före jul och regeländringen ska träda i kraft den 1 januari 2010.

Fler undantag

I lagändringsförslaget kommer ett undantag läggas till vid prövningen mot hela arbetsmarknaden vid 180 dagar. Även personer med en mycket allvarlig sjukdom som gradvis försämras ska undantas.

Redan i dag finns en del undantag i lagen. Det gäller sjuka som arbetar deltid men där det finns en plan för att återgå till heltid och sjuka som väntar på operation eller har en omfattande medicinsk behandling.

Ska kunna jobba kvar

Enligt de nuvarande reglerna ska man efter 180 dagars sjukskrivning se om personen kan ta något annat jobb på arbetsmarknaden än sitt gamla. Det är från den regeln som ett nytt undantag ska införas.

Med lagändringen ska man, om man är allvarligt sjuk, kunna jobba kvar på deltid på sitt gamla jobb och samtidigt få sjukpeng under en obegränsad tid.

De nya reglerna i sjukförsäkringen

Såhär här ser de nya reglerna ut idag, före nästa veckas beslut.

* Från 1 januari 2010 ändras reglerna i sjukförsäkringen.

* Den som fått sjukpenning i 550 dagar och den som nått slutdatum för tidsbegränsad förtidspension utförsäkras.

* De ska i stället delta i arbetslivsintroduktion i längst tre månader och sedan hänvisas till Arbetsförmedlingens övriga åtgärder.

* Även personer med partiell sjukskrivning ska delta. Den som arbetar deltid ska delta på övrig tid.

* Under introduktionen får den med a-kassa lägst 320 kronor/dag, den som saknar a-kassa 223 kronor.

* Svårt sjuka kan få förlängd sjukpenning om:

-Personen vårdas på sjukhus eller får omfattande vård.

-Personen inte kan tillgodogöra sig information på grund av sjukdomen.

-Om återgång i arbete medför allvarlig risk för försämring.

Socialdepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukskrivna utförsäkras

Mer i ämnet