Försäkringskassans regler ska ses över

Uppdaterad
Publicerad

Nu ger socialförsäkringsminister Cristina Husmark-Pehrsson Försäkringskassan i uppdrag att utreda hur man bedömer arbetsförmågan hos bland annat svårt sjuka cancerpatienter.

-Är man svårt sjuk och inte kan arbeta eller inte har arbetsförmåga då ska man heller inte prövas mot hela arbetsmarknanden, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark-Pehrsson.

-Det är Försäkringskassans uppgift att pröva arbetsförmågan. Är det något fel i lagstiftinigen så kommer det komma fram i det uppdrag jag nu gett Försäkringskassan.

Sjukskrivna utförsäkras

Utredningen betyder att Försäkringskassan nu ska se över domar i kammar- och regeringsrätten där personer överklagat sitt beslut från Försäkringskassan och fått rätt. Utredningen ska enligt Husmark-Pehrsson visa om det är något i lagstiftningen som inte fungerar, men än är hon inte beredd att göra några ändringar.

-Jag är beredd att titta över lagstiftningen, men viktigast för mig är att vi har 180 dagar som ett stopp när vi kontaktar personer och ser vilka möjligheter de har, menar Cristina Husmark-Pehrsson.

Krävs ändring i högre instans

På Försäkringskassan anser man att man följer de lagar och riktlinjer som politikerna gett dem när man bedömer om en person har rätt till sjukpenning eller inte.

-Detta är inte en diagnosprövning utan en prövning i varje enskilt fall där vi ser hur personen är, hur är personens sjukdom är och hur arbetsförmågan är nedsatt. Utifrån det bedömer vi om personen har rätt till sjukpenning, säger Birgitta Målsäter, försäkringsdirektör på Försäkringskassan.

-Finns det kammarrätts- eller regeringsrättsdomar som säger nåt annat än på det sätt vi tolkat hittils, då får Försäkringskassan anpassa sina riktlinjer. Men det kräver en prövning i högre instans, fortsätter hon.

Enligt Husmark-Pehrsson kommer det inte att bli aktuellt att skriva in diagnoser i lagstiftningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukskrivna utförsäkras

Mer i ämnet