Sjuka regler? Vad handlar det om?

Uppdaterad
Publicerad

Från sjukskriven till arbetslös – om ett par veckor ändras reglerna för tiotusentals långtidssjukskrivna. Var fjärde har varit borta från arbetsmarknaden i mer än fyra år. Det handlar om dem som är för sjuka för att jobba men samtidigt för friska för sjukersättning.

Förändringen är en av flera som regeringen införde redan 2008. Kritiken har inte låtit vänta på sig. Nu väntar flera debatter i riksdagen om vad som ska hända med de omkring 15.000 personer som vid årsskiftet försvinner ut ur sjukförsäkringen för att deras dagar tagit slut.

Regeringen backar

Sjukskrivna utförsäkras

Eftersom många av dem riskerar att slussas direkt från sjukförsäkringen till socialbidrag har regeringen gjort ett tillägg -en kompletterande proposition- som ska klubbas igenom efter debatten.

Arbetsmarknadsintroduktion

Det går ut på att de utförsäkrade får gå ett tre månader långt introduktionsprogram. Kritikerna menar att tiden är för kort, att det behövs mellan sex och åtta månader innan de är motiverade att gå ut och söka jobb.

”Kvinna 40-50 år”

De flesta av de 15.000 långtidssjukskrivna har varit borta från arbetsmarknaden i 3-4 år eller 2,5-3 år. Det typiska fallet är en kvinna i 40-50-årsåldern, bosatt i Norrland med ett förflutet yrkesliv inom utbildning eller vård och omsorg. Den typiska diagnosen är psykiska besvär, besvär med rörelseorganen eller andra sjukdomsbevär.

Förlorar inkomst

De nya reglerna innebär också mindre pengar för många. Taket i sjukpenningen är ca 20.000 kronor i månaden medan den nya ersättningen på Arbetsförmedlingen högst kan bli ca 14.900 kronor. Enligt Försäkringskassan finns risken att en del kommer att få söka socialbidrag.

Nya regler i sjukförsäkringen

* Från 1 januari 2010 ändras reglerna i sjukförsäkringen.

* Den som fått sjukpenning i 550 dagar och den som nått slutdatum för tidsbegränsad förtidspension utförsäkras.

* De ska i stället delta i arbetslivsintroduktion i längst tre månader och sedan hänvisas till Arbetsförmedlingens övriga åtgärder.

* Även personer med partiell sjukskrivning ska delta. Den som arbetar deltid ska delta på övrig tid.

* Under introduktionen får den med a-kassa lägst 320 kronor/dag, den som saknar a-kassa 223 kronor.

* Svårt sjuka kan få förlängd sjukpenning om:

– Personen vårdas på sjukhus eller får omfattande vård.

– Personen inte kan tillgodogöra sig information på grund av sjukdomen.

– Om återgång i arbete medför allvarlig risk för försämring.

Socialdepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukskrivna utförsäkras

Mer i ämnet