Google raderade bilddagbok utan förklaring

Uppdaterad
Publicerad

Anna Florén hade fört bilddagbok om sin dotter under flera år. Plötsligt en dag i slutet av juli var allt borta.

Alla de kommentarer som bloggens medverkande hade skickat till varandra finns inte heller kvar.

Anna Florén är en mamma i Östersund som i snart fem år bildbloggat sin dotters liv i en privat blogg upplagd på bloggtjänsten Blogspot, som ägs och drivs av Google.

De osociala nätjättarna

När hon skulle logga in i den privata och lösenordskyddade bloggen var den spärrad och den enda förklaring hon fick från Google var att bloggen var raderad ”på grund av spam”.

Spam angavs som anledning

Så här stod det i mejlet från Google: 

”Hej!

Din blogg har granskats och bedömts bryta mot våra användarvillkor för: SPAM. I enlighet med dessa villkor har vi tagit bort bloggen och webbadressen är inte längre tillgänglig.

Du hittar mer information här:

Användarvillkor för Blogger: http://blogger.com/terms.g

Innehållspolicy för Blogger: http://blogger.com/content.g”

-Jag fick panik, säger Anna Florén till Rapport. Jag hade den som en vardagsblogg till min dotter där jag fångade upp de ögonblick som man aldrig annars skulle ha fångat. Jag lägger inte upp något stötande innehåll och det är bara några få personer som jag valt ut som kan följa bloggen.

Anna försökte få tag på Google via mejl, och försökte också hitta ett telefonnummer till bolaget för att få svar på varför bloggen var borttagen och hur hon kunde få tillbaka den.”Google förbehåller sig ensamrätten att när som helst och utan anledning säga upp tjänsten”

Fick bara automatiska svar

De enda svar hon har fått från Google är automatiskt genererade mejl med ett generellt innehåll som hänvisar till olika informationssidor – ingenting som hjälper Anna att få tillbaka innehållet.

-Bara tre personer var godkända att komma in och läsa bloggen, säger Anna Florén. Min mamma, min moster och min bror. Och de skriver bara gulliga kommentarer så jag förstår inte vad det är för spam Google mejlar om.

Bildbloggade varje dag

Anna bloggade ofta flera gånger om dagen i lite drygt fyra år. Bloggen innehöll alltså fler än 1.000 bloggposter med bilder och konversationer kring bilderna.

-Jag har verkligen försökt allt för att komma i kontakt med Google, fortsätter Anna. Det är ju det som är så dumt, att de inte har någon kundtjänst och att man inte vet vad man gjort för fel.

I användaravtalet som man godkänner när man startar en ny blogg på Googles bloggtjänst Blogspot står det bland annat: ”Google förbehåller sig ensamrätten att när som helst och utan anledning säga upp tjänsten”.

Uppdatering 22/10: Efter  Rapports intervju med Stina Honkamaa (Sverigechef för Google) har Google hört av sig till Anna Florén och sett till att hon fått tillbaka sin blogg.

Mejlet från Google skickades från adressen google-sverige@google.com och löd som följer:

”Hej,

Tack för att du hörde av dig oss med din fråga.

Vi har undersökt internt vad som hände med din blogg och vi är verkligen ledsna över det som inträffat. Det positiva är att bloggen nu finns uppe igen och att vi upptäckt ett fel internt som vi kan åtgärda så det inte drabbar andra.

Med vänliga hälsningar 

Google Sverige”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De osociala nätjättarna

Mer i ämnet