Mer än två år av granskning

Uppdaterad
Publicerad

Flodvågskatastrofen i Asien inträffade den 26 december 2004. Ca 230.000 människor omkom, däribland 543 svenskar. Snart riktades stark kritik mot den svenska regeringen.

En kommission under ledning av hovrättsdomaren Johan Hirschfeldt fick i uppdrag att granska hur de svenska myndigheterna skött räddningsarbetet och stödet till de drabbade.

I kommissionens rapport från den 1 december 2005 riktades stark kritik mot den socialdemokratiska regeringen samt tjänstemän på regeringskansliet och Utrikesdepartementet (UD) för att ha agerat långsamt och otillräckligt.

Tsunami 2004

Lars Danielsson var vid tiden för katastrofen statssekreterare och Göran Perssons närmaste man. Han ifrågasattes hårt för hans oklara besked om vad han faktiskt gjorde på annandag jul 2004.

Augusti 2006: Danielsson får hård kritik i en rapport från Justitieombudsmannen (JO). Han anklagades för att ha försvårat Katastrofkommissionens arbete. Oklarheten gällde telefonsamtal som han påstod sig ha ringt under flodvågskatastrofens första dygn till Hans Dahlgren, kabinettsekreterare på UD. Dahlgren förnekade anklagelserna och och kunde styrka det med samtalslistor från sin teleoperatör. Danielsson avgår som statssekreterare.

Oktober 2006: Tidigare okända band hittas i ett låst skåp på regeringskansliet. Katastrofkommissionens ordförande Johan Hirschfeld får i uppgift att syna om banden innehåller nya

uppgifter.

November 2006: Säpo får i uppgift att utreda om band försvunnit och kommer senare fram till att så inte är fallet.

Februari 2007: Regeringen beslutar sig för att Katastrofkommissionen ska återuppta sitt arbete.

Juni 2007: Katastrofkommissionen är klar med sin andra granskning.

Enligt läckor till media ska banden visa att Lars Danielsson inte kopplade upp sig från sin dator på Rosenbad den 26 december 2004 och han sökte inte information om katastrofen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tsunami 2004

Mer i ämnet