Tsunamibanden blir inte offentliga

Uppdaterad
Publicerad

Regeringskansliets säkerhetskopierade material, som till exempel den elektroniska trafiken i samband med tsunamikatastrofen julen 2004, ska inte vara allmänna handlingar.

Därmed kan de inte heller begäras ut av medborgarna.

Det föreslår som väntat nu regeringen i en proposition till riksdagen. Beslutet togs vid torsdagens sammanträde och innebär att tryckfrihetsförordningen, en av Sveriges grundlagar, ändras.

Tsunami 2004

Dessutom ändras sekretesslagen så att säkerhetskopierat material kan hemligstämplas under 70 år.

Eftersom det handlar om en grundlagsändring kan beslutet inte träda i kraft förrän också den riksdag som väljs 2010 fattat samma beslut som den nu valda riksdagen väntas fatta.

Lagen formuleras om

Förslaget till den nya formuleringen i tryckfrihetsförordningen lyder:

”En säkerhetskopia anses inte som allmän handling. Med säkerhetskopia avses handling som en myndighet förvarar endast i syfte att kunna återskapa information som har gått förlorad i myndighetens ordinarie system för automatiserad behandling av information”.

Grundlagsändringen föranleds av att Svenska Dagbladet för två år sedan begärde ut banden som allmänna handlingar. Banden innehåller all elektronisk trafik till och från regeringskansliet i samband med tsunamikatastrofen.

Efter trettonhelgen 2005 tog personal vid regeringskansliet en särskild kopia av e-posttrafiken.

E-posttrafiken efter tsunamin var en central fråga när riksdagens konstitutionsutskott KU, utredde regeringens behandling av information under de kritiska katastrofdygnen. Kärnfrågan var varför tidiga larmsignaler inte togs på allvar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tsunami 2004

Mer i ämnet