”Gravitational ripples” heter monumentet där man planerar att skriva namnen på de svenskar som omkom i flodvågskatastrofen 2004. Foto: Claudio Bresciani/TT

Söker anhöriga till omkomna i tsunamin

Uppdaterad
Publicerad

Statens fastighetsverk söker nu anhöriga till de som miste livet i flodvågskatastrofen 2004. Anledningen är att man vill ha ett godkännande att sätta upp namnen på de omkomna på ett minnesmärke.

Statens fastighetsverk har tidigare utlyst en tävling om utformningen av minnesmärket som ska hedra de 543 svenskar som omkom i flodvågskatastrofen 2004. Det vinnande förslaget heter ”Gravitational Ripples” och planeras att uppföras på Djurgården i Stockholm. En del i minnesmärket är att namnen på de svenskar som omkom kommer att finnas med, om de anhöriga ger sitt godkännande.

Mindre än hälften har hittats

Men Statens fastighetsverk har haft svårt att få tag på alla anhöriga. Trots annonser och försök att nå ut i sociala medier har man inte lyckats nå alla. Därför gör man nu ett sista försök.

Tsunami 2004

– Vi är verkligen måna om att försöka nå alla anhöriga så att de får ta ställning till vad de önskar, säger Vanja Knocke, projektledare vid Statens fastighetsverk, i ett pressmeddelande.

Senast den 1 juni måste Statens fastighetsverk ha ett besked om samtycke. Efter sommaren påbörjas arbetet med att uppföra minnesmärket och planen är att invigningen ska ske i juni 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tsunami 2004

Mer i ämnet