Den som använder ett förfalskat vaccinationsbevis riskerar att dömas för brukande av falsk urkund. Foto: TT

23 anmälningar om fusk med vaccinpass – kan leda till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinpassen ska stoppa ovaccinerade från större inomhusevenemang – men det är inte alla som följer reglerna. Hittills har polisen fått in 23 anmälningar mot personer som misstänks ha använt falska eller någon annans covidbevis.

Smittspridningen ökar kraftigt i Sverige – och regeringen gav på onsdagen grönt ljus för att vaccinbevis ska kunna användas i större utsträckning.

Kraven på vaccinpass har rört upp starka känslor bland motståndarna och har sedan införandet i december resulterat i flera försök till att bryta mot reglerna.

”Finns ett mörkertal”

Under december månad fick polisen in totalt 23 anmälningar kopplat till fusk med covidbevis, visar färsk statistik från polisen. Sex anmälningar handlar om misstänkt användning av falska vaccinpass och 17 anmälningar om fall där någon misstänks ha använt sig av en annan persons vaccinpass och tillhörande id-handling.

– Antalet anmälningar är relativt lågt. Men man kan anta att det finns ett mörkertal med fler fall som inte har anmälts. Man kanske inte alltid tillkallar polis utan väljer att avvisa personen, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter.

Fängelse i straffskalan

SVT har tidigare rapporterat om en illegal handel med falska covidpass i Europa. Enligt Lotta Mauritzson har även polisen i Sverige fått uppgifter om sajter som uppges sälja bevis.

Den som använder ett förfalskat vaccinationsbevis riskerar att dömas för urkundsförfalskning, vilket kan ge böter eller fängelse i högst två år. Den som använder någon annans vaccinbevis kan dömas för missbruk av urkund, vilket kan ge böter eller fängelse i högst sex månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.