Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Theodor Engström misstänks för mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby. Foto: Henrik Montgomery/TT, Expo

32-åringen bodde i tält innan dådet – hade koll på offrets schema

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte 32-åringen anlände till Gotland flera dagar innan dådet – och ska ha tältat i en skogsdunge i utkanten av Visby. På onsdagen gick han till attack och dödade SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren.

– Han har haft koll på var hon skulle röra sig i Visby och Almedalen, säger advokaten Staffan Fredriksson.

Det är onsdagseftermiddag i Visby och politikerveckan pågår för fullt. Klockan närmar sig två och psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren måste rusa vidare till nästa panelsamtal, hon har ett pressat schema.

I livesändningen ser man hur hon lämnar scenen på Hamnplan och försvinner ur bild.

Från samtal om barnens rätt i samhället, till samtal om ”jakten på en diagnos”. En promenad på några minuter.

Men hon når aldrig fram.

På Donners Plats går en man till attack med kniv och Ing-Marie Wieselgren segnar ihop framför chockade vittnen. Några timmar senare förklaras hon död.

Tacklades ner

Gärningsmannen flyr upp i en gränd men tacklas ner av en man som förstått att något var fel. Polisen griper den misstänkte, en 32-årig man som upplevs förvirrad.

Åklagaren Petra Götell är tydlig dagen efter dådet: 32-åringen har erkänt och Ing-Marie Wieselgren var hans måltavla. Petra Götell beskriver det som att attacken var ”riktad mot psykiatrin”.

Några dagar senare ändrades brottsmisstankarna till terroristbrott samt förberedelse till terroristbrott genom mord – och Säpo har nu tagit över utredningen.

Den misstänkte har tidigare deltagit i demonstrationer med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, och skrivit för organisationens sajt Nordfront. Men åklagaren säger att de kopplingarna inte är fokus för utredningen.

Tältade utanför Visby

32-åringen, som är skriven i södra Sverige, anlände till Gotland cirka en vecka innan dådet. Han ska ha bott i ett tält strax norr om Visby fram till i onsdags.

– De uppgifter vi har är att han kom hit själv och att han varit själv under den här tiden, säger åklagaren Petra Götell.

Enligt mannens försvarare Staffan Fredriksson hade 32-åringen koll på Ing-Marie Wieselgrens schema under Almedalsveckan. Han uppges sedan ha väntat på rätt tillfälle.

– Hon var det primära målet och han har via internet haft koll på var hon skulle röra sig i Visby och Almedalen. Han har också haft alternativa planer utan att de varit särskilt strukturerade, säger Staffan Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.