Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kammaråklagaren Petra Götell om utredningsläget och dagens häktningsbesked. 32-åringen häktas på sannolika skäl misstänkt för mord och kommer sitta häktad med fulla restriktioner. Foto: Henrik Montgomery/TT samt

32-åringen häktas för dödliga knivattacken i Visby

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som misstänks för att ha dödat psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan har häktats. 32-åringen, som medverkade i förhandlingarna på länk, har erkänt gärningen. Gotlands tingsrätt beviljade åklagarens ansökan om fulla restriktioner.

Restriktionerna innebär att han inte får ta emot besök, ha kontakt med andra i häktet, följa nyhetsmedia eller ha tillgång till tidsskrifter.

På grund av den misstänktas psykiska mående kommer han att genomgå en så kallad utvidgad rättspsykiatrisk undersökning, meddelade åklagaren Petra Götell, vilket är möjligt då det handlar om ett allvarligt brott där den misstänkte erkänner gärningen.

Knivdådet i Almedalen

Den 8 augusti ska åklagaren ha väckt åtal eller ansökt om åtalsförlängning hos tingsrätten.

Kan lida av psykisk ohälsa

Redan under torsdagen bekräftade mannens försvarsadvokat att hans klient har erkänt brottet. Igår höll åklagaren Petra Götell en presskonferens och uppgav att mannen kan lida av psykisk ohälsa och att han var narkotikapåverkad vid tidpunkten för knivattacket. Brottsoffret var den välkända psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren som senare avled, hon bedöms vara måltavlan för dådet.

– Huvudspåret är att han har mått dåligt under längre tid, han har varit och är väldigt missnöjd över hur den psykiatriska vården i Sverige har bedrivits och styrts. Det är det som har varit drivkraften till det här, säger åklagare Petra Götell till SVT Nyheter.

Den misstänkta 32-åringen är bosatt på fastlandet. Petra Götell kunde inte svara på om han kom till ön med uppsåt att döda målsägande.

– Vi har samlat in oerhörda mängder bevis och hört massor av människor så jag anser att bevisläget är gott, säger Götell.

Misstänkt koppling till NMR

Enligt uppgifter till SVT har den 32-årige mannen kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Åklagaren kopplar dock inte ihop dådet med NMR-kopplingarna, utan bedömer att det verkar kunna handla om ett missnöje mot psykiatrin i Sverige.

– I nuläget är det (kopplingar till NMR, reds. anm.) inte fokus för utredningen, men det bedöms och utreds tillsammans med andra myndigheter, sa åklagaren Petra Götell igår.

Säpo har avböjt att kommentera om de kände till mannen sedan tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet