Det stora utbrottet av salmonella kan bero på körsbärstomater. Men enligt Malin Begnér, smittskyddsläkare på Region Jönköpings län, är det svårt att bevisa den teorin. Foto: TT och SVT

Misstänkt salmonellautbrott i flera län – kan bero på körsbärstomater

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har 48 personer drabbats av magsjukdomen salmonella i det utbrott som plågar flera län i Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten kan körsbärstomater vara boven i dramat.

Sammanlagt berörs elva län av utbrottet. Flest fall finns i Dalarna, Halland, Jönköping och Västra Götaland. De smittade är i alla åldersgrupper, men drygt hälften är 60 år eller äldre. Det är något fler kvinnor än män.

Folkhälsomyndigheten har dragit igång en utredning för att ta reda på vad smittkällan är och läkarna har fattat misstanke mot körsbärstomater.

– Det finns en misstanke mot tomater, och då körsbärstomater. Det är oklart var de kommer ifrån. Utredningen får visa om det stämmer, säger Anders Enocksson, smittskyddsöverläkare på Region Halland.

Det är en bild som också bekräftas i Dalarna.

– Ja, körsbärstomater är ett av de livsmedel som är på tapeten här, säger Bodil Petersén, smittskyddssköterska på Region Dalarna.

”Är inte säkra”

I nuläget finns dock ingen rekommendation mot att köpa eller äta körsbärstomater.

– Nej, vi rekommenderar inget än så länge, vi är ju inte säkra på vad som ligger bakom än, säger Bodil Petersén.

Malin Begnér, smittskyddsläkare på Region Jönköpings län, där tio personer har drabbats av salmonella, är däremot skeptisk till tomat-teorin.

– Det är väldigt svårt att bevisa. Det finns ju enorma mängder tomater och det är väldigt många friska personer som också ätit det, säger hon.

Så varför tror man att det är körsbärstomater?

– Det är just det här att det på något sätt ändå finns ett samband i tid och att så många har uppgett att de har ätit körsbärstomater. Så det är en möjlighet men det är inte bevisat att det är problemet ännu.

Ska man vara rädd för att äta körsbärstomater?

– Nej det tycker jag verkligen inte. Det säljs och äts mängder av tomater i hela landet varje dag och det här rör sig ändå om relativt få fall. Risken att smittas av tomater är väldigt liten.

Intervjuer med de sjuka ska lösa gåtan

Regionerna runt om i landet håller nu omfattande intervjuer med de drabbade personerna och försöker ta reda på vad de har ätit. Och det finns ännu inget gemensamt livsmedel mer än att prover visar att alla har blivit sjuka av samma smitta.

– Det här är en smitta som spridits över landet och det gör att vi tror att det här är en smitta som beror på ett kontaminerat livsmedel, säger Anneli Carlander på Folkhälsomyndigheten.

Hur stark är teorin kring körbärstomater?

– Körsbärstomater är ett av flera spår, det är därför vi intervjuar fallen och även frågar friska kontrollpersoner vad de har ätit.

Det senaste fallet av salmonella rapporterades för två veckor sedan.

DET HÄR ÄR SALMONELLA

Symptom

  • Diarré
  • Ont i magen
  • Feber

När ska jag söka vård?

  • Du har diarré och är mycket trött och svag
  • Du har blodiga diarréer
  • Du har diarré och samtidigt hög feber och frossa
  • Du har svåra magsmärtor

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.